RADE BIO SVEDOK NEVIĐENIH BRUTALNOSTI “Ana je srpske devojke ubijala i sekla im dojke! Jednu je rasporila i iz nje izvadila dete! Tri puta sam bio u redu za ubijanje” (FOTO)


Radu Radivojca, dvanaestogodišnjeg dečaka iz Orlovaca kod Prijedora ratni vihor sa Kozare odneo je u fabriku smrti u Jasenovac. Specijalno za Alo! Rade Radivojac je ispričao kako je pobegao iz Jasenovca.

– Bila je 1942. godina kada je na Kozari besneo rat – ofanziva neprijatelja koji je u okruženju držao hiljade ljudi, dece i boraca koji su pokušavali da se probiju iz obruča. Na početku rata izgubio sam oca Trivuna i majku Cvijetu. Ljudi su bezali i ja sa njima. Lutao sam 45 dana po Kozari, jeli smo lišće i travu. Švabe i ustaše gonili su starce, žene, decu, stoku. U toj neprekidnoj koloni našao sam se i ja.

– Gonili su nas pešice u Jasenovac. Nakon dva dana muka stigao sam u Jasenovac gde su nas stavili u žicu u logor. Oko nas do zuba naoružane ustaše, samo jauci. Ustaše su odvajali malu decu od majki, nabijali na noževe pušaka i ubijali maljevima i klali. Nije bilo niti jesti, a vodu smo pili iz lokvi. Odatle su vodili na ubijanje i klanje. Po danu su ubijali maljevima i klali a noću odvodili na strijeljanje. Ja sam tri puta bio u stroju za ubijanje ali sam nekom srećom ostao živ. Govorili su nam sa idemo kući a ta “kuća” je bila maskirana rupa u šumi gde su ubijali ljude i decu i bacali u tu rupu. Samo čuješ jauke a krv se ledi od straha – priča Rade u jednom dahu.

– Kad sam treći put vođen na ubijanje bio sam blizu rupe i gledao kako ubijaju maljevima i samo bacaju u rupu. Od straha sam bio zanemeo. Bio sam treći po redu i gledao malj i čekao smrt. Odjednom su ustaše povikale prekidaj i vraćaj nazad -dolazio je poglavnik Ante Pavelić u obilazak logora. Tad sam vidio Antu Pavelića i Andriju Artukovića koji ga je pratio. Pavelić je bio u mantilu a Artuković je imao crne čizme i ustašku kapu. Govorili su da nas stence decu treba likvidirati, kaže Rade Radivojac i dodaje kako je u Jasenovcu bila i Artukoviceva žena Ana Marija Hajder koja je ubijala devojke i sekla im dojke i da je jednu ženu rasporila nožem i iz nje izvadila dete. Bila je opasna, svi smo se je bojali.

Rade Radivojac

Rade Radivojac, Foto: Alo!

– Bila je noć, udarilo jako nevreme, padao je led. Ustaše su pobegle pod nastrešnice. Mi smo počeli da bežimo kroz žicu a oni su pucali, metci su zviždali oko nas. Bežali smo prema Savi i sakrili se pod obalu. Sava je bila velika a ja i moj drug nismo znali plivati. Držali smo se za ruke i uzeli neko veće drvo i sa tim drvetom smo uspeli preći na drugu obalu. Mrtvi su sevali a moj drug je prvi izašao na obalu. Mene su metci pogodili u leđa i nogu. Nisam mogao nogom i drug me je nekako izvukao na obalu i sakrili smo se u žbunje. Krvario sam. Nismo imali ništa i na ranu sam stavljao lišće. Imao sam bolove. Tu smo dočekali zoru i otišli do neke kuće gde je bila neka baba koja mi je ranu zamotala. Tu su najstariji partizani sa kojima sam otišao. Upućen sam u Italiju na lečenje, a posle sam ponovo došao u jedinicu i sa puškom dočekao kraj rata. Kao ratno siroče poslali su me u Rusiju u školu za pilota. Kad se zakuvalo sa Staljinom vraćen sam u Beograd a onda u moju Banjaluku gde sam završio zanat za automehaničara koji sam radio do penzije i bio vozač autobusa u Autoprevozu – završava Rade potresnu ispovest.

Alo.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals