PRVI ZARAŽENI U PRIJEDORU PREMINUO Na korona virus pozitivna i medicinska sestra


Prvi Prijedorčanin koji je zaražen virusom korona izgubio je bitku za život, a istovremeno u ovom gradu pojavila se nova, odnosno treća osoba koja je zaražena.

Ovo je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i naveo da je prema njegovim informacijama treća zaržena osoba radila kao medicinska sestra u zdravstvenoj ustanovi u Banjaluci.

-Treća osoba koja je novozaražena virusom korona je otvorila dva nova klastera potencijalno zaraženih i tokom provjere kontaka, utvrđeno je da je do sada bilo 12 kontakata na dva prostora u gradu Prijedoru i to na području Niševića i Gradine. Svi su kontakti obrađeni i stavljeni u izolaciju – istakao je Đaković. On je izjavio saučečće porodici preminulog Prijedorčanina i rekao da je grad spreman pomoći njegovoj porodici u skladu sa propisanim pravilima i mogućnostima.

-Tužan sam, veliki gubitak je svaki naš sugrađanin koji izgubi život. Teško je porodici, ali i njegovim prijateljima. Propisan je sistem mjera koji se mora ispoštovati kada je upitanju pokojnik koji je bio zaražen korona virusom. Pacijent biva umotan u dvije vreće da se ne ispuste tečnosti pa se stavi u limeni sanduk i dostavlja u lokalni prostor. Sahrana se obavlja u krugu najbližih – rekao je Đaković.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da je pod zdravstvenim nadzorom 396 osoba i da ih je 696 izašlo iz nadzora.

-U karantinu je 30 osoba od kojih je 28 testirano. Ima ih 20 u dvorani, osam u Mašinskoj školi i dva netestirana su u Hotelu Prijedor- izjavio je on. Đaković je naveo da je jedna osoba juče kažnjena zbog nepoštovanja mjera koje su propisali štabovi i da se može zaključiti da većina građana poštuje mjere.-U bolnici se privodi kraju centralni razvod kisika u prostoru koji je namijenjen za oboljele. Na žiro račun za opremu bolnice uplaćeno je do jutros 173.906 KM. Žiro računi ostaju otvoreni. U bolnici je jedan pacijent u izolaciji koji je zaražen virusom korona – kaže Đaković. On je apelovao na sve građane da poštuju mjere.

Đaković je pohvalio inspekciju i Komunalnu policiju koje obavljaju kontrole, i posebno policijske službenike MUP koji rade dan i noć.

-Policajci iz MUP su se odazvali velikoj akciji davanja krvi u RS pa i u gradu Prijedoru koje se radi pod posebnim uslovima radi zaštite od virusa. Veliki je odziv i daju krv za spas naših sugrađana – istako je on. Prvi čovjek grada na Sani najavio je da od sutra u 11 počinje dezinfekcija ulaza u stambene zgrade.

Podsjetio je da Prijedor ima pet karantina i da je ostalo još da riješi prostor u kojem će biti smještani oni koji su sa blažim simptomima bolesti u odnosu na teže oboljele.

Objasnio je da je Grad tražio da to bude objekat bivše bolnice na Urijama koji koristi Gerijatrija, ali da nisu dobili odobrenje nadležnog ministarstva.

Đaković je poručio da je preporuka da utorkom i petkom od sedam do 10 sati u javne ustanove ne dolaze ostali građani jer je to termin odobren za kretanje starijih od 65 godina. Ukoliko se ne bude poštovala ova preporuka Štab će u ovoj oblasti red uvesti svojom naredbom.

SRPSKAINFO.COM


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals