Profesori iz šest škola na praktičnoj nastavi: Nemačka oprema za tehničke škole u Srpskoj i FBiH


Tehnička škola iz Gradiške, koja je sa još pet škola iz Federacije BiH i Republike Srpske dobila opremu za nastavu iz hidraulike i pneumatike, bila je domaćin praktične nastave za profesore.

Ukupna vrednost opreme koju je donirala nemačka organizacija za tehničku saradnju i napredak (GIZ) iznosi 167.000 evra. Reč je o projektu “Stručno obrazovanje u BiH” kojim su obuhvaćene po dve škole iz Mostara i Goražda, te po jedna iz Prijedora i Gradiške.

Danijel Radić, savetnik za projekte stučnog obrazovanja, kaže da je GIZ obezbedio opremu za pneumatiku, hidrauliku i tehnike livenja koja je već isporučena školama. Pojedinačna vrednost opreme je 33.000 evra.

– Stručno usavršavanje profesora i nastavnika je veoma bitno. To je logičan sled naših aktivnosti, odlučnosti da pomognemo unapređenje nastavnog procesa, da primenom novih tehnologija i korištenjem moderne opreme učenici tehničkih škola i njihovi nastavnici prate savreme trendove. Time će mnogo lakše i efikasnije, po završetku školovanja moći da se uključe u proizvodnju – rekao je Radić, napominjući da će novu opremu ukupno koristiti 500 učenika u šest škola, piše Srpskainfo.

Predavač Ivan Ostojić iz Zagreba pohvalio je interesovanje profesora, njihovu saradnju te organizaciju višednevne obuke u Gradiški.

– Gotovo svaki industrijski proces sadrži ponešto od hidraulike i pneumatike. To je nezaobilazno područje rada u proizvodnim pogonima, u mašinskoj industriji. Pravilnim korištenjem opreme, teorijska nastava biće upotpunjena praktičnim delom. To su shvatili profesori pokazujući veliko interesovanje i zato su predavanja uspešna – smatra Ostojić.

Profesori iz škola koji su prvu aprilsku sedmicu proveli u Gradiški zadovoljni su predavanjima i opremom koja će, nakon njihovog povratka biti u funkciji.

Tanja Šunjić, profesorica u Srednjoj strojarskoj školi “Fausta Vrančića” u Mostaru, uverena je da „ovaj projekat budi nadu da će škole svojim učenicima, osim bogatog teorijskog znanja, od sada pružiti i praktično”.

– Moje stručno usavršavanje kao i kolega iz drugih sredina, stalno praćenje tehnološkog napretka je presudno za nastavu, za sticanje znanja i veština naših učenika. Oni će time, mnogo lakše, posle završetka školovanja, zauzeti mesto u proizvodnji – istakla je Šunjićeva.

Efim Muratović, profesor u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu smatra da je ovo jedinstvena prilika za stručno usavršavanje te važan korak u obrazovanju.

– Donacije ovog tipa su odlična prilika za sve nas. Vlastitim novcem ne možemo uraditi dovoljno, u pojedinim sredinama gotovo ništa na opremanju kabineta – rekao je Muratović.

Njegov kolega Slobodan Ivković, profesor u Mašinskoj školi Prijedor kaže da je ova ustanova veoma posvećena usavršavanju nastave i opremanju kabineta.

– Škole moraju biti lideri u praćenju savremenih tehnoloških dostignuća jer samo tako učenici, po završetku školovanje, sticanjem diplome, imaju otvorena vrata tvornica, fabrika i preduzeća – smatra Ivković.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška naglašava da će nova oprema biti veoma korisna za tehničare CNC tehnologija, mašinske tehničare i tehničare mehatronike.

– Ovo je nastavak dobre saradnje sa GIZ-om. Tehnička škola je prethodno, više puta dobila vrednu opremu koju koriste učenici i profesori. To je u praksi pokazalo odlične rezultate – rekao je Tomić.

Učesnici projekta

Za šest škola, čiji profesori su zajedno bili na obuci u Gradiški, isporučena je vredna oprema. To su Tehnička škola Gradiška, Mašinska škola Prijedor, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“ Goražde, Srednja strojarska škola „Fausta Vrančića“ Mostar i Srednja mašinsko – saobraćajna škola Mostar.

Blic.rs