Profesori iz šest škola na praktičnoj nastavi: Nemačka oprema za tehničke škole u Srpskoj i FBiH


Tehnička škola iz Gradiške, koja je sa još pet škola iz Federacije BiH i Republike Srpske dobila opremu za nastavu iz hidraulike i pneumatike, bila je domaćin praktične nastave za profesore.

Ukupna vrednost opreme koju je donirala nemačka organizacija za tehničku saradnju i napredak (GIZ) iznosi 167.000 evra. Reč je o projektu “Stručno obrazovanje u BiH” kojim su obuhvaćene po dve škole iz Mostara i Goražda, te po jedna iz Prijedora i Gradiške.

Danijel Radić, savetnik za projekte stučnog obrazovanja, kaže da je GIZ obezbedio opremu za pneumatiku, hidrauliku i tehnike livenja koja je već isporučena školama. Pojedinačna vrednost opreme je 33.000 evra.

– Stručno usavršavanje profesora i nastavnika je veoma bitno. To je logičan sled naših aktivnosti, odlučnosti da pomognemo unapređenje nastavnog procesa, da primenom novih tehnologija i korištenjem moderne opreme učenici tehničkih škola i njihovi nastavnici prate savreme trendove. Time će mnogo lakše i efikasnije, po završetku školovanja moći da se uključe u proizvodnju – rekao je Radić, napominjući da će novu opremu ukupno koristiti 500 učenika u šest škola, piše Srpskainfo.

Predavač Ivan Ostojić iz Zagreba pohvalio je interesovanje profesora, njihovu saradnju te organizaciju višednevne obuke u Gradiški.

– Gotovo svaki industrijski proces sadrži ponešto od hidraulike i pneumatike. To je nezaobilazno područje rada u proizvodnim pogonima, u mašinskoj industriji. Pravilnim korištenjem opreme, teorijska nastava biće upotpunjena praktičnim delom. To su shvatili profesori pokazujući veliko interesovanje i zato su predavanja uspešna – smatra Ostojić.

Profesori iz škola koji su prvu aprilsku sedmicu proveli u Gradiški zadovoljni su predavanjima i opremom koja će, nakon njihovog povratka biti u funkciji.

Tanja Šunjić, profesorica u Srednjoj strojarskoj školi “Fausta Vrančića” u Mostaru, uverena je da „ovaj projekat budi nadu da će škole svojim učenicima, osim bogatog teorijskog znanja, od sada pružiti i praktično”.

– Moje stručno usavršavanje kao i kolega iz drugih sredina, stalno praćenje tehnološkog napretka je presudno za nastavu, za sticanje znanja i veština naših učenika. Oni će time, mnogo lakše, posle završetka školovanja, zauzeti mesto u proizvodnji – istakla je Šunjićeva.

Efim Muratović, profesor u Srednjoj tehničkoj školi „Hasib Hadžović“ u Goraždu smatra da je ovo jedinstvena prilika za stručno usavršavanje te važan korak u obrazovanju.

– Donacije ovog tipa su odlična prilika za sve nas. Vlastitim novcem ne možemo uraditi dovoljno, u pojedinim sredinama gotovo ništa na opremanju kabineta – rekao je Muratović.

Njegov kolega Slobodan Ivković, profesor u Mašinskoj školi Prijedor kaže da je ova ustanova veoma posvećena usavršavanju nastave i opremanju kabineta.

– Škole moraju biti lideri u praćenju savremenih tehnoloških dostignuća jer samo tako učenici, po završetku školovanje, sticanjem diplome, imaju otvorena vrata tvornica, fabrika i preduzeća – smatra Ivković.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška naglašava da će nova oprema biti veoma korisna za tehničare CNC tehnologija, mašinske tehničare i tehničare mehatronike.

– Ovo je nastavak dobre saradnje sa GIZ-om. Tehnička škola je prethodno, više puta dobila vrednu opremu koju koriste učenici i profesori. To je u praksi pokazalo odlične rezultate – rekao je Tomić.

Učesnici projekta

Za šest škola, čiji profesori su zajedno bili na obuci u Gradiški, isporučena je vredna oprema. To su Tehnička škola Gradiška, Mašinska škola Prijedor, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ Goražde, Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović“ Goražde, Srednja strojarska škola „Fausta Vrančića“ Mostar i Srednja mašinsko – saobraćajna škola Mostar.

Blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals