PRILIKA ZA DEMOKRATIJU ILI ZA NOVE “PAPKE” Analitičari o BURNOM RASKIDU koalicije DNS – SNSD


Da li će se DNS, koji je takoreći od osnivanja uvijek bio dio vlasti, dočekati na noge nakon razlaza sa Dodikom, hoćemo li dobiti neke nove “papke“ i da li je ovo prilika da socijalisti i Petar Đokić povećaju svoj ucjenjivački kapacitet?

Ovo su samo neka od pitanja koja su otvorena na političkoj sceni Republike Srpske i BiH, nakon što je u petak DNS pod vodstvom Nenada Nešića, dvadesetak dana pred izbore raskinuo 20 godina dugu koaliciju sa vladajućim SNSD.

Kako za Srpskainfo ocjenjuje analitičarka Tanja Topić, odnosi između DNS i SNSD već dugo su narušeni, ali uprkos tome činilo se da će zajedno proći još ove izbore.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Logično je da sa pozicija vlasti imate psihološku prednost na izborima, tako da je najnovija odluka rukovodstva DNS svojevrstan politički potres, koji će imati ozbiljnih posljedica po politički život u Republici Srpskoj – kaže Topićeva.

Dodaje da opozicija već dugo pokušava pridobiti DNS na svoju stranu, pa je oduševljeno dočekala odluku Predsjedništva DNS, zaboravljajući da je ova stranka bila vrlo aktivan učesnik u vlasti.

Odgovr iz SNSD već je nagoviješten: biće preispitivanja prema kadrovima iz reda DNS-a.

– Videćemo sada da li će DNS ostati kompaktan i da li će svi članovi mirno podnijeti gubitak foteja ili će obući neki drugi dres, koji će im garantovati ostanak u foteljama. Tek, trenutna euforija zbog ovog poteza potisnula je u drugi plan pitanje odgovornosti DNS za učešće u vlasti u posljednje dvije decenije – zaključuje Topićeva.

I politikolog Darko Kuzmanović je saglasan da je odluka DNS ozbiljan potres na političkoj sceni, ne samo na lokalu i u Republici Srpskoj, nego i na nivou BiH.

On očekuje rast DNS-a nakon raskida sa Dodikovom strankom, ali je, tvrdi, pitanje koliko će DNS to uspjeti da iskoristi, odnosno kako će s druge strane SNSD sankcionisati ovakvu „nezapamćenu neposlušnost”.

FOTO: BN TV/SCREENSHOT
FOTO: BN TV/SCREENSHOT

– Da li će doći do novog cijepanja DNS-a, da li ćemo koliko sutra dobiti neke nove papke, ili će politička korupcija uslijediti kasnije, pred opšte izbore? Hoće li biti rekonstrukcije Vlade RS i kako će se dalje razvijati odnosi unutar vladajuće koalicije – sve su to otvorena pitanja – kaže Kuzmanović.

Zaključuje da je sada na potezu Petar Đokić, ali vjeruje da SP neće izaći iz koalicije.

– Đokić će pokušati da se predstavi kao dobar momak i da to naplati. Njegov ucjenjivački potencijal je izlaskom DNS iz koalicije znatno porastao, jer Dodik sebi ne može dozvoliti da ostane bez još jednog partnera – kaže Kuzmanović.

IZVOR: SRPSKA INFO


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals