PRIJEDORČANIN U KARANTINU NA KOZARI U gradu na Sani 928 osoba pod nadzorom zbog korona virusa


U Prijedoru je 928 osoba pod zdravstvenim nadzorom, njih 26 je izašlo iz nadzora, dok je i dalje jedan Prijedorčanin zaražen korona virusom.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je da su svi ostali rađeni testovi negativni. On je naveo da je jedan građanin zbog kršenja naredbe o izolaciji od danas u karantinu na Kozari, te da će biti i novčano sankcionisan.

-Izolovan je i pod prismotrom da ne može slobodno da se kreće po gradu Prijedoru. Imali smo situaciju da smo je morali riješiti na takav način, osoba će biti pod policijskim nadzorom i nadzorom medicinskih radnika – izjavio je Đaković.

On je dodao da testove za testiranje na korina virus posjeduje jedino Institut za javno zdravstvo RS, a da bolnice samo uzimaju uzorak za taj test.

-Sinoć su kažnjene dvije osobe zbog kretanja nakon 20 sati, takozvanog policijskog časa, uhapšeni su jer su vidno bili pod uticajem alkohola. Jedna osoba je prijavljena zbog širenja panike, jer je u suprotnosti za odlukom Vlade RS – rekao je Đaković. On je naveo da je u regiji Prijedor koja ima šest lokalnih zajednica pod zdravstvenim nadzorom 1.775 osoba.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

-Pozivam građane da poštuju mjere Republičkog i gradskog Šštaba, mi nemamo zarazu iz grada, jer sve je došlo spolja, namjera nam je da zaštitimo grad od daljeg ulaska virusa i ne daj Bože njegovog širenja – istkao je Đaković.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” i član Štaba za vanredne situacije grada Prijedora Mirko Sovilj izjavio je da bolnica prelazi u drugu fazu funkcionisanja.

-U prvoj fazi funkcionisanja obezbijedili smo opremu, prostor i kadar da prihvatimo osobe za koje je određena bolnička izolacija i uzimanje uzoraka za testiranje i tom zadatku smo u potpunosti odgovorili. To je prostor u prizemlju zgrade Psihijatrije sa 15 bolničkih kreveta. Kada imamo pacijenta u izolaciji tu su dvije medicinske sestre, kada nemamo pacijenta tu je jedna sestra koja ima dežurni telefono i sa infektologom, a zatim internistom i formiranim timom, internista i specijalizant ili interne ili specijalizacije iz oblasti uho-grlo-nos, zbog uzimanja briseva – izjavio je Sovilj.

On je dodao da je  bolnica spremna da zbrine pacijente koji su u izolaciji zbog opasnosti od korona virusa, a koji nemaju respiratorne smetnje i dolaze iz nekih drugih razloga.

Zbog toga smo pristupili oslobađanju objekta Psihijatrije u potpunosti, koja je nastavila svoje aktivnosti u okviru Doma za djecu ometenu u razvoju, a kompletan objekat Psihijatrije će biti na raspolaganju za pružanje usluga ovim osobama iz izolacije – izjavio je Sovilj.

On je dodao da je danas opremljena hirurška sala.-Vezano za poluintenzivnu i intenzivnu njegu imamo četiri sobe sa potencijalom 10 kreveta, danas je preseljena i dijagnostička oprema, ultarzvučni aparat je takođe u tom objektu. Od Instituta za javno zdravlje imamo uvjeranje da je proveden postupak za nabavku mobilnog rendgentskog aparata za našu bolnicu i upravo nam je potreban za dijagnostiku u tom objektu – kaže on.

Sovilj navodi da bi se polovinom sljedeće sedmice moglo očekivati da u bolnicu stignu novi respiratori iz Turske.

-Bolnica ima tri respiratora u funkciji koja su na jedinici Intenzivnog liječenja koja je za čitavu bolnicu, a ne samo za hirurške grane, i u ovom momentu nisu planirani za korištenje za potrebe pacijenata sa infekcijom korona virusa. Juče je izvršena uplata za dva prenosna, danas će biti izvršena uplata za jedan prenosni i jedan stabilni, fiksni respirator, tako da ćemo imati tri prenosna i jedan stabilni respirator. Informisan sam da je u toku nabavka respiratora od Instituta za javno zdravstvo i jedan  dio će biti preusmjeren za našu bolnicu – istakao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da zbog činjenice da ovih dana u prijedorskoj bolnici nisu imali respiratore za zaražene korona virusom, ne znači da je sigurnost pacijenata umanjena.

-Organizacija funkcionisanja zdravstvenog sistema je predviđena da pacijenti iz naše bolnice s obzirom na malu udaljenost, a za koje postoji potreba primjene respiratora se transportuju na Klinički centar u Banjaluci, na Kliniku za infektologiju – izjavio je Sovilj. Dodao je da je pacijent sa pozitivnim nalazom sljedećeg dana premješten zbog pojave respiratornih smetnji i nakon dva dana stavljen na mehaničku ventilaciju.

-Imamo informaciju da je bolje, i danas ili sutra očekujemo da bude skinut sa respiratora, i to je dobra vijest – istakao je Sovilj. Naveo je da se bolnica u gradu na Sani oslanja na Institut za javno zdravstvo kada je u pitanju potrošni materijal i dodatna oprema.

-Danas imamo isporuku određenih količina zaštitne opreme, kombinezona, rukavice, maske i ostalo, i svega toga imamo dovoljno. U strahu su velike oči, ponekad se čini da toga treba da imamo na kamare, ali vas uvjeravam da ništa nije nedostajalo. Imamo obezbjeđenu ličnu zaštitu onih koji su angažovani na liječenju pacijenata sa korona virusom – kaže on.

Sovilj objašnjava da je pored zgrade Psihijatrije postavljen šator u kojem se uzimaju brisevi pacijenata koji budu dovezeni, a nakon toga budu i smješteni na liječenje ukoliko je to potrebno.

On je rekao da su medicinski radnici koji su bili u kontaktu za zaraženim Prijedorčaninom testirani i da su nalazi dva puta bili negativni, ali da su oni i dalje u izolaciji. Naveo je da ima još ljekara koji su u izolaciji zbog povratka sa službenih putovanja u zemlje transmisije virusa korona.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals