Prijedorčanin i Sarajlija prvi ljudi Forda u Austriji


Na tržištu novih automobila u Austriji Ford zauzima drugo mjesto, odmah iza Volkswagena. Malo je poznato da su za uspjehe Forda u ovoj zemlji najzaslužnija dvojica Bosanaca.

Prijedorčanin Danijel Džihić je već tri godine generalni direktor Ford Austrije, dok je Sarajlija Dario Hajdarević direktor najvećeg salona FordStore u 21. bečkom Bezirku.

Džihić je kao dijete, početkom ’90-ih, stigao u Austriju i napravio impresivnu karijeru u Fordu, kompaniji čiji je uposlenik već 15 godina, piše Kosmo.

“Nakon završetka studija međunarodnih ekonomskih odnosa u Eisenstadtu, gradu u kojem sam odrastao, našao sam posao u Fordu. U europskoj centrali Forda u Kölnu radio sam kao finansijski analitičar, potom bio product-manager za komercijalna vozila branda u Austriji. Onda sam proveo tri godine u švicarskoj Ford Motor Company, gdje sam bio direktor marketinga, prije nego mi je ponuđena funkcija generalnog direktora Forda u Austriji”, govori Prijedorčanin Danijel Džihić.

Dario Hajdarević kaže da je njegova životna priča turbulentnija.

“Nakon što sam diplomirao na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, izbio je rat. Došao sam u Austriju, najprije prao posuđe u tirolskom skijalištu Obergurgl, onda radio u trgovini hrane. Ali, uvijek sam bio zaljubljenik u automobile. Kroz moje vene teče 99 posto benzina i jedan posto krvi (smijeh). Još dok sam studirao dobio sam stipendiju Tvornice automobile Sarajevo (TAS). Prvo automobilsko iskustvo u Austriji bila je funkcija menadžera prodaje KIA-e u Innsbrucku, u vrijeme kada se ovaj korejski proizvođač tek probijao. Onda sam prešao u Volkswagen, pa se prebacio na dva točka. U bečkoj kompanbiji Faber bio sam šef uvoza proizvoda Piaggio. Kada mi je ponuđeno da preuzmem posao u najvećem Fordovom europskom salonu u Beču nisam dugo oklijevao”, kaže Hajdarević.

Džihić i Hajdarević su napravili izuzetnu karijeru u Austriji, potpuno su se asimilirali u tamošnje društvo, a kontakt s rodnim krajem ograničen je uglavnom na… gastronomiju.

“Najjači kontakt s Balkanom ostvarujem kroz košarku u Bečkoj ligi gdje igraju uglavnom moji sunarodnici. Poslije utakmice odemo na ćevape, jagnjeće pečenje”, kaže Džihić, dok Hajdarević dodaje da obožava otići u buregdžinicu pojesti dobru pitu.

 

Radiosarajevo.ba


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals