POZAJMILI NOVAC FABRICI, UZIMALI I IZ BLAGAJNE Revizori u domovima zdravlja u prijedorskoj regiji


Isplata naknada iz blagajne, nezakonit popis imovine, nepoštovanje zakona o javnim nabavkama, finansijska pozajmica pravnom licu i neisplaćivanje pune karte za prevoz radnika samo su neke od zamjerki koje su dobili domovi zdravlja u opštinama prijedorske regije od revizora Glavne službe za reviziju RS.

Pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima za 2019. godinu dobio je jedino dom zdravlja u Oštroj Luci, dok su domovi zdravlja u Novom Gradu, Kostajnici, Kozarskoj Dubici i Krupi na Uni dobili mišljenje s rezervom o finasijskim izvještajima. Pored toga, svih pet domova zdravlja dobili su mišljenja sa rezervom o usklađenosti izvještaja za prošlu godinu.

Revizori su utvrdili da je dom zdravlja “Kozma i Damjan” iz Kozarske Dubice 2018. dao pozajmicu u iznosu od 12.500 KM fabrici za hemijsku preradu kukuruza „HPK“ Draksenić. Za ovaj avans je u oktobru 2018. sklopljen Ugovor o zajmu novca u iznosu od 25.000 KM, kojim je utvrđen rok vraćanja mjesec dana od dana potpisivanja ugovora sa kamatom od 3,5 odsto na godišnjem nivou, te ukoliko zajmoprimac ne vrati sredstva u ugovorenom roku obavezan je da plati zajmodavcu zakonsku zateznu kamatu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Dom zdravlja je dao pozajmicu u novcu pravnom licu, koju je evidentirao kao avans za zalihe, a isto se formalno-pravno ne odnosi na nadležnost domova zdravlja u Republici Srpskoj, jer se radi o finansijskim plasmanima. U 2020. godini Dom zdravlja je putem licitacije kupio od navedenog dobavljača vozilo u vrijednosti od 5.850 KM i ugalj u vrijednosti od 6.650 KM, te zaključio ugovore o bilateralnoj kompenzaciji na osnovu kojih su zatvorene obaveze i potraživanje po osnovu datog avansa – otkrivaju revizori.

Nije zakonito postupio ni direktor Dom zdravlja u Kostajnici kada je u martu prošle godine svojim zaključkom otpisao potraživanja bivših radnika u iznosu od 1.309 KM uz obrazloženje da ne potražuju dugovanja niti je moguće stupiti u kontak s njima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su svojim zaposlenima, zbog nedostatka novca i na osnovu rješenja iz ranijih godina, isplaćivali 80 odsto cijene za prevoz u javnom saobraćaju iako po Posebnom kolektivnom ugovoru to mora biti puni iznos.

Značajnija zamjerka Domu zdravlja “Sveti Sava” u Oštroj Luci je isplata neto naknade u gotovini po osnovu ugovora o djelu koja nije u skladu sa zakonom.

– Iz blagajne je vršena isplata neto naknade po osnovu Ugovora o djelu u visini od 50 odsto naplaćene participacije od izvršenih usluga po ugovoru u iznosu od 14.540 KM – naveli su revizori.

Dom zdravlja Novi Grad za dio nabavki lijekova i medicinskog materijala u iznosu od 90.844 KM, auto-dijelova u iznosu od 20.239 KM, tonera, dijelova računarske opreme koji su koštali 8.949 KM, te za usluge pranja, sušenja i peglanja radne medicinske odjeće u iznosu od 15.390 KM nije provodio postupke javnih nabavki, što je morao da uradi po zakonu.

Kod jednog djela nabavki, provedenih direktnim sporazumom, nisu donesene odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, nisu dostavljani izvještaji o postupku javne nabavke Agenciji za javne nabavke i nisu objavljivani na veb stranici Doma zdravlja – navode revizori.

I u Domu zdravlja Novi Grad su, kao i u Domu zdravlja u Oštroj Luci, iz blagajne isplaćivali neto naknade po osnovu ugovora o djelu u visini od 50 odsto naplaćene participacije od izvršenih usluga po ugovoru u iznosu od 41.817 KM. Revizori poručuju da isplata neto naknade u gotovini po osnovu ugovora o djelu nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem.

U Domu zdravlja “Deveti januar” u Krupi na Uni na naknade članovima upravnog odbora nisu obračunavali porez na dohodak, kao ni doprinose, što nije u skladu sa Zakonom o doprinosima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Dom zdravlja ne vodi skladišnu i materijalnu evidenciju zaliha. Po prijemu fakture za isporučene lijekove i medicinski materijal oni se odmah stavljaju u upotrebu zaduženjem pozicije troškova zdravstvenih usluga, što nije u skladu sa određenim članovima Pravilnika o kontnom okviru – otkrivaju revizori.

Neusklađenost sa Zakonom o platama

U Domu zdravlja “Kozma i Damjan” u Kozarskoj Dubici je za radno mjesto blagajnika i administrativnog radnika fakturista-skladištar propisana srednja stručna sprema, a u ugovorima o radu utvrđeni su koeficijenti koji odgovaraju višoj školskoj spremi.

Poslove pomoćnika direktora obavlja zaposleni s kojim je zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme i raspoređen je na poslove doktora porodične medicine sa platom koja je koeficijentom veća od plate propisane za doktora medicine, a ne odgovara ni odredbama propisanim za pomoćnika direktora, koja iznosi 85 odsto osnovne plate direktora.

Takođe, pojedinim rukovodiocima su uvećane plate za 10 odsto po osnovu složenosti posla, a ugovori o djelu sklapani su s pedijatrima i ljekarima, što nije po zakonu, jer za njih postoje sistematizovana radna mjesta u ovom domu zdravlja.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals