Poskupljuju li nekretnine u Srpskoj?


Nekretnine u Republici Srpskoj poskupljuju. Najskuplja je Banjaluka, gdje cijena kvadrata stana u novoj gradnji dostiže i tri hiljade maraka, a slično je i u ostalim gradovima Srpske.

Kao razlog za poskupljenje navedena je velika tražnja, ali i nedostatak građevinskih radnika.

Djeluje nevjerovatno, ali za kupovinu stana u Banjaluci neophodan je isti novac kao za kupovinu nekretnine u Budimpešti. Ukoliko želite stan u centru Banjaluke, moraćete da izdvojite i do tri hiljade maraka za kvadrat, mada i stanovi na periferiji ne zaostaju.

– Kada govorimo o takvim cijenama, uvijek govorimo o stanovima manje kvadrature, dakle o stanovima ispod 50 kvadrata, pa čak i manje. Cijene su trenutno krajnje nelogične i nesrazmjerne životnom standardu – kaže Stanislava Ligka, agent za prodaju nekretnina iz Banjaluke.

Kupovina stambenog prostora postala je noćna mora i za većinu kupaca u Prijedoru, gdje je cijena za kvadrat već dostigla 1.600 maraka, a prema procjenama i dalje će rasti. Mirjana Šodić sa suprugom mjesecima je tragala za stanom. Na kraju, ipak su uspjeli da ga kupe po povoljnoj cijeni u zgradi.

– U pitanju je manja zgrada, sa dva tri stana. Stan je manji, oko 58 kvadrata u jednoj lijepoj, prigradskoj zoni – kaže Mirjana.

Rast cijena u odnosu na prethodni period vidljiv je u Bijeljini, ali i Trebinju, gdje je u zavisnosti od lokacije, cijena kvadrata stana u novogradnji i do 2.200 maraka.

– Cijenu diktira kvalitet gradnje ali i lokacija na kojoj se prave stanovi – pojašnjava Mirko Stanković, agent za prodaju nekretnina Trebinje.

Agent za nekretnine iz Bijeljine Željko Despotović napominje da je potražnja dobra, a traže se uglavnom manji stanovi i dodaje da ima kupaca i za veće stanove.

Osim kvalitetnije gradnje i enormne potražnje za stanovima, glavnih razloga za povećanje cijene, investitori ističu još jedan problem koji će u buduće sasvim sigurno uticati na dodatna poskupljenja kvadrata novih stana.

– Mnogi majstori odavde odlaze u evropske gradove, tako da se ljudi iz penzije vraćaju da obavljaju određene zanatske poslove, samim tim dolazi i do porasta dnevnica, što takođe diktira i cijene kvadrata stanova – poručuje Dragan Gruban, agent za prodaju nekretnina Prijedor.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, novi stanovi su najskuplji u Banjaluci i Trebinju, dok su najjeftiniji u Doboju i Istočnom Sarajevu.

Takođe, gotovo neznatan broj stanovnika Srpske odlučuje se za kupovinu kuće, dok se oni sa plićim džepom odlučuju za kupovinu i osposobljavanje stanova u staroj gradnji.

Izvor: RTRS


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals