Podignuta optužnica protiv Milorada Obradovića


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Obradovića (52), zvanog „Stiven“ iz Prijedora. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Obradovića (52), zvanog „Stiven“ iz Prijedora, rečeno nam je u Tužilaštvu BiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da se „optuženi tereti da je u julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline, kao i da je lično i direktno bio učesnik u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti u mestu Miska Glava, koji su nezakonito zatvoreni, mučeni i zlostavljani ,a nakon toga streljani na lokalitetu Kipe-Ljubija“.

Prema prikupljenim dokazima, kako tvrdi Tužilaštvo BiH, „ samo tri osobe su uspele da prežive streljanje i da pobegnu, a među ubijenima je bilo najmanje 15 maloletnih osoba..

-Takođe, optuženi se tereti da je lično i direktno, na stadionu NK Rudar, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, pred drugim zatočenicima, ubio trojicu zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti-kaže Grubešić.Optuženi se tereti za krivično delo –zločin protiv čovečnosti iz a navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svedoka i stručnih veštaka, među kojima oko 10 svedoka koji će iskaze dati uz mere zaštite, kao prilaganjem oko 200 dokaznih materijala.

Obradović je nedavno izručen iz SR Nemačke pravosuđu BiH.

 

www.novosti.rs