PDP: OD OKTOBRA POČINjE PROCES PREPORODA ZDRAVSTVA!


Један од доказа како Влада руководи предузећима у Српској је најновији податак Фонда здравственог осигурања да за 55 000 носилаца осигурања у Републици Српској нису уплаћени доприноси за здравствено осигурање. Како су највећи губиташи јавна предузећа, нарочито здравствене установе, јасно је да је за такву ситуацију најодговорнија управо владајућа коалиција са СНСД-ом на челу.

ПДП својим Програмом обнове Републике Српске предвиђа закон који ће онемогућити исплаћивање нето плате радницима без уплате пореза и доприноса, што је постала свеопшта пракса, наочито у институцијама здравства.

Редовна наплата доприноса подразумијева и јачу улогу Пореске управе, која мора да дјелује на принципу да нема недодирљивих. Рад контролних органа не смије бити селективан већ такав да једнако третира све. Након октобра планирамо промијенити начин рада Одјељења за контролу великих пореских обвезника Пореске управе, и тиме се ухватити у коштац са проблемом великих дуговања који оптерећују буџет Републике Српске.

ПДП је показала како се са добрим планом, стручним кадровима и домаћинским односом према јавном добру могу остварити позитивни резултати у здравству. Подсјећамо да су Домови здравља у Српцу, Палама, Градишки, Братунцу и Котор Вароши, на чијем челу су били кадрови ПДП-а, ријетке установе које нису имале неизмирене обавезе ни према држави ни према радницима.

Примјеном мјера из Програма обнове Републике Српске и доказаних примјера добре праксе кадрова ПДП-а, од октобра почиње процес препорода здравства и свих других области Републике Српске.

Informativna služba PDP