Pašalić: Što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza goveđeg mesa iz EU


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da Savjet ministara u tehničkom mandatu treba što prije donijeti odluku o privremenoj zabrani uvoza mesa iz zemalja EU, jer uzgoj goveda i izvoz tog mesa iz BiH nije političko nego životno pitanje.

“Ljudi su u veoma teškom položaju. Imaju bikove koje i dalje tove i koji traže hranu, a ne mogu ih prodati”, rekao je Pašalić za “Dnevni avaz”, komentarišući zastoj u izvozu goveđeg mesa u Tursku.

Prema njegovim riječima, u Turskoj je stvoreno vještačko tržište i farmeri u BiH povećali su uzgoj grla.

“Imamo na terenu nekoliko hiljada više utovljenih grla nego ranije. Međutim, prolazi oktobar, a mi nemamo izvjestan plasman mesa”, naveo je Pašalić.

On podsjeća da je meso ranije bilo izvoženo preko aerodroma u Banjaluci i Tuzli, a sada postoji i dozvola za izvoz kompenim saobraćajem preko Bugarske.

Prema njegovim riječima, privremena zabrana uvoza mesa iz EU trajala bi sve dok ne budu otkupljena grla uzgojena u BiH.

U štalama u Semberiji ima 7.000 do 8.000 utovljenih bikova za koje trenutno nema kupca.

Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa upućen je Savjetu ministara i Ministarstvu spoljne trgovine BiH u tehničkom mandatu, entitetskim resornim ministarstvima i Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u prošloj godini BiH je zabilježila ukupni uvoz svih vrsta mesa u iznosu od 285,7 miliona KM, dok je izvoz bio tek 54 miliona KM.

Izvor: NEZAVISNE NOVINE


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals