Pašalić: Potrebne značajne izmene Zakona o šumama


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmene Zakona o šumama, koji je već 11 godina na snazi.

Pašalić je sa rukovodstvom Šumskog gazdinstva Prijedor, koje je prošle godine ostvarilo najveću dobit od oko 1,1 milion KM u preduzeću “Šume Republike Srpske”, razgovarao o tome koje bi to izmene bile.

– Jedna od tema bila je i mehanizacija jer je u nekim šumskim gazdinstvima takva konfiguraciju da im je neisplativo da imaju svoju mehanizaciju, da je mnogo jeftinije da koriste usluge izvođača, a u nekima je obrnuta situacija tako da postoje specifičnosti koje se moraju uvažiti – rekao je Pašalić novinarima.

On je istakao da će sve o čemu je danas bilo govora u Prijedoru umnogome olakšati dalje postupke koje će Ministarstvo realizovati u narednom periodu.

Pašalić je razgovarao sa direktorom Šumskog gazdinstva Prijedor Sašom Bursaćem i saradnicima, koji su ga upoznali o problemima sa kojima se to gazdinstvo suočava i smernicama kako da se unapredi rad na terenu.

– Upravo smo zbog toga i došli. Sve što se radi radi se na osnovu određenih zakonskih i podzakonskih akata i naravno da ima uvek potrebe da se ti zakoni i pravilnici dorade, treba prepoznati gde su ti ograničavajući faktori i treba ih korigovati – rekao je Pašalić.

Direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać rekao je da uprkos pozitivnom poslovanju, postoje stari i novi problemi koje pokušavaju da prevaziđu, te da su naišli na razumevanje resornog ministarstva.

– Tražili smo pomoć od ministra pre svega oko raspolaganja našim sredstvima koje smo zaradili u Šumskom gazdistvu Prijedor, a druga stvar je dogovor oko nekih zakonskih prepreka i nedoumica kao i nekih nedorađenih stvari pokušavamo da se usaglasimo i oko nekih detalja koji su nama jako bitni za proizvodnju – rekao je Bursać.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor trenutno je zaposleno 225 radnika, a površinski je, na teritoriji šest opština prijedorske regije, najveće gazdinstvo u “Šumama Republike Srpske”.Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals