Otvorena izložba slika meksičkih umjetnica


U Muzeju Kozare otvorena je izložba “Grafičke vizije 5” na kojoj je predstavljen 31 rad pet meksičkih autorki koje su članice Grafičkog ateljea “Karlos Olačea” koji radi u okviru Nacionalne akademije “San Karlos”.

Ovo je peta u nizu istoimenih izložbi i jedno nastavak saradnje prijedorskog muzeja i magistra vajarstva Leposave Milošević Sibinović, zahvaljujući kojoj je ovdašnja publika, prošle godine, imala priliku da pogleda izložbu “Grafičke vizije 4”.

“Meksiko ima bogatu grafičku tradiciju i ovih pet autorki veoma vješto koristi tradicionalne i savremene grafičke tehnike, kao i njihovo kombinovanje. Ova izložba ima pedagoški značaj za mlade ljude koji se interesuju da saznaju nešto više o grafici – rekla je Sibinovićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić potvrdio je edukativni karakter izložbe naglasivši da posjetioci mogu na veoma ilustrativan način da se uvjere kako izgledaju sve vrste štampe grafičke tehnike.

“Osim toga, izložba nosi karakteristiku meksičkog podneblja i temperamenta, s tim što je ona za nijansu mirnija od “Grafičkih vizija 4”, prvenstveno jer su ovog puta u pitanju žene”,rekao je Radonjić.

Izložba “Grafičke vizije 5” na kojoj su izloženi radovi Monike Gutieres Martines, Eneide Ernandes Dominges, Itsele Kasimiro Krus, Dijane Morales Galisia i Marte Munjos Aristisabal, u Muzeju Kozare će biti otvorena do 29. jula.

Izvor: Grad Prijedor


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals