Okrugli sto na temu “Smanjenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije”


Foto: screenshot RTRS
U Prijedoru je održan okrugli sto o temi “Smanjenje sive ekonomije i nelojalne konkurencije”. Ukazano je na uzroke i mjere suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te na neophodnu primjenu propisa iz ove oblasti.
tvclip028496.mp4

“Naravno da ima rješenja. Treba se osloboditi raznih parafiskalnih nameta koji ne pune budžet, moramo smanjiti administraciju ukoliko je moguće i moramo vidjeti koje sve djelatnosti bi mogle biti u sistemu paušala kako bi rasteretili privredu, da oni što otvore radnju imaju što manje administriranja i da im je što lakše raditi. Siva ekonomija se svakako smanjuje ali mi nikada nismo zadovoljni”, ističe Јovica Bratić, direktor zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske.

“Siva ekonomija se svakako smanjuje, ali mi naravno nikad nismo zadovoljni. Ako pogledamo prihodovnu stranu koju Poreska uprava skuplja, možemo konstatovati da obaramo sve rekorde. Evo i za prvih pet mjeseci samo u Prijedoru smo naplatili oko 8 odsto više u odnosu na to kako je bilo 2017. godini. Dakle, veoma smo zadovoljni kako napreduje naplata”, rekao je Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave Prijedor.

Izvor: RTRS