ODBRANA OD POPLAVA Sana u Prijedoru ugrozila 80 domaćinstava, Una preti kućama kod Novog Grada


Foto: SRNA/SRNA

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj reke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snega na slivnom području vodotoka ove reke.

Iz Odseka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja reke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presecanja puta Prijedor-Bišćani.

“Vodostaji reka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka”, navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.

– Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapacitete i sredstva stave u stanje pripravnosti i da ih prema ukazanim potrebama, na zahtev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima – navodi se u zaključku gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Preduzeću “Vodovod” Prijedor naređeno je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno-tehničke mere, s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište.

Obavezuju se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće “Vodovod” da preduzmu potrebne mjere nadzora i sprovođenja higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada.

Odsek za Civilnu zaštitu je, prema današnjoj naredbi gradonačelnika Prijedora, zadužen da prati stanje vodostaja reke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mera zaštite i spasavanja.

Vodostaji reka Une i Sane u Novom Gradu u porastu su od jutros su na snazi redovne mere zaštite od poplava, potvrđeno je u lokalnom Centru za obaveštavanje.

Vodostaj reke Une jutros je 461 centimetar i viši je za 48 centimetara u odnosu na merenje juče ujutro. Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Vodostaj reke Sane jutros je 490 centimetara i viši je za 50 centimetara u odnosu na juče ujutro.

Zbog izlevanja Sane obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća.

Od noći sa četvrtka na petak, 8. na 9. mart, zbog izlevanja Sane u Blagaju, u prekidu je saobraćaj na lokalnim putevima Blagaj-Radomirovac i Blagaj-Vitasovci. Zbog odrona je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Novi Grad-Karan od 9. marta.

Obe reke izašle su iz korita 8. marta i poplavile poljoprivredno zemljište.

Una se u naselju Vidorija kod Novog Grada približila kućama, ali za sada nema prijava da ima poplavljenih objekata.

Izvor: blic.rs