NN:Savjet ministara usvojio Strateški plan ruralnog razvoja BiH, odblokirano 30 miliona evra


Foto: N.N. | Savjet ministara usvojio Strateški plan ruralnog razvoja BiH, odblokirano 30 miliona evra

Savjet ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Vlada RS je nedavno dala pozitivno mišljenje ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću na navedeni okvirni razvojni dokument.

Šarović je odmah nakon što je dobio pozitivno mišljenje, strateški plan ruralnog razvoja uputio na usvajanje, a kako je to najavljeno, o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja biće siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona evra bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.(avaz.ba)

Izvor:nezavisne.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals