NN: Novi detalji: Švedski avio-prevoznik BRA spaja Geteborg i Banjaluku


Foto:Ilustracija

Iako su ovih dana u avio-kompaniji “Montefly” ćutali i nisu bili voljni otkriti detalje u vezi s linijom Geteborg – Banjaluka – Podgorica, “Nezavisne” saznaju da će na toj relaciji biti organizovana tri leta. “Nezavisne” su prve objavile da će operator “Montefly” organizovati letove na pomenutoj relaciji. “Montefly” nije u ponedjeljak u Banjaluci održao najavljenu pres-konferenciju na kojoj su obećali pojasniti nedoumice koje su se pojavile u javnosti u vezi s njihovim kredibilitetom. Oni su se taj dan oglasili samo saopštenjem u kojem su istakli da će od 22. decembra započeti novi čarter letovi na destinaciji Geteborg – Banjaluka – Podgorica i koji će biti urađen sa švedskim avio-prevoznikom “Braathens Regional Airlines” (BRA).

 

Kako “Nezavisne” saznaju, letovi iz Geteborga za Banjaluku biće organizovani 22. decembra i 28. decembra 2017. godine i 4. januara naredne godine. “Svi ovi letovi se mogu rezervisati samo preko ‘Monteflyja’, tako da njih treba da kontaktirate za sve ostale detalje u vezi sa dostupnosti, cijenama i tako dalje”, potvrdio je za “Nezavisne” Džim Hofverberg, direktor komunikacija BRA. Inače, radi se o virtuelnoj avio-kompaniji koja je majka kompanija dvije regionalne avio-kompanije – “Braathens Regional Aviation” i “Braathens Regional Airways”, koje u stvari posjeduju avione i lete za račun BRA. Termini letova 22. decembar 28. decembar 4. januar “BRA – ‘Braathens Regional Airlines’ je zvanično ime kompanije i koristi se u svim eksternim komunikacijama, u javnosti i u marketinške svrhe.

 

Nijedno od ta dva imena (Braathens Regional Aviation i Braathens Regional Airways) se ne koristi osim u tehničkom smislu i za interne potrebe, zato što one samo posjeduju dva različita sertifikata za operacije (AOC)”, pojasnio je Hofverberg. Prema podacima na njihovoj internet stranici, radi se o kompaniji koja je u Švedskoj poznata i opslužuje 13 lokacija u toj zemlji, a broj godišnje prevezenih putnika premašuje milion. Prema riječima Namka Kovačevića, direktora “Group Fun Travel AB”, majke kompanije “Montefly”, tvrdi da RS, “Aerodromi RS” ili bilo koji drugi javni subjekat u BiH neće snositi nikakve novčane troškove ili marketinške obaveze prema “Monteflyju”. “Ovo je potpuno transparentna inicijativa da se započne nešto pozitivno i za dobrobit svih subjekata i ljudi kroz transparentne poslovne manire. Ovo je isključivo privatna firma koja na sebe preuzima potpuni rizik zakupa aviona, odnosno čarter letova, i sve obaveze po zakonima Kraljevine Švedske”, tvrdi on.

Objasnio je da je “Group Fun Travel AB” osnovana s ciljem organizovanja čarter letova, a da je “Montefly” radno i marketinško ime, što je, kako je naglasio, uobičajen poslovni postupak. “Firma je preinačena od jedne ranije firme u mirovanju, što je normalan proces u cilju bržeg otvaranja kompanije”, dodao je on. Na sajtu kompanije BRA je, osim što opslužuju 13 destinacija u Švedskoj, istaknuto da u svojoj floti imaju devet aviona tipa AVRO RJ 100 i dva aviona tipa AVRO RJ 85.Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina