NEOSNOVANE OPTUŽBE NA RAČUN SNSD Bursać poručio da je DNS godinama bio u koaliciji sa SDA


Predsednik Gradskog odbora SNSD Prijedor Saša Bursać poručio je da DNS duži niz godina ima koaliciju sa SDA u gradu Prijedoru te da su neosnovane optužbe koje je na račun SNSD izneo gradonačelnik Milenko Đaković.

Bursać je to poručio na konferenciji za novinare, na kojoj je reagovao na tvrdnje Đakovića da je nova skupštinska većina neprincipijelna.

– Prozvani smo zbog koaliranja sa SDA, mi sa SDA nismo u nikakvoj zvaničnoj koaliciji, niti smo bili, što se za gradonačelnika, i za njegove prethodnike ne može reći. Potkrepljujem to činjenicama – rekao je on.

Dodao je da su neke od najbitnijih pozicija u gradu dodeljene kadru iz SDA.

– To su šefovi gradskih odeljenja za nabavke, za inspekcijske poslove, za strateško planiranje, upravaljanje projektima i razvojem, za stručne i administrativne poslove Skupštine grada, za informaciono komunikacione tehnologije,  potom načelnik Odeljenja opšte uprave, i direktorke u prijedorskom Kinu i Turističkoj organizaciji grada Prijedora – naveo je Bursać.

Dodao je da je to rezultat ranijih dogovora između DNS i SDA.

– Jako je neprincipijelno prozvati SNSD da koalira sa SDA i sakrivati se iza neke principijelnosti. To je licemerstvo, prozivati nekoga od nas da sa njima koaliramo, a ove veze postoje već duži niz godina, ne samo od zadnjeg gradonačelnika, već iz ranijeg perioda – izjavio je Bursać.

Naveo je da je nova skupštinska većina smenila predsednika Skupštine Seada Jakupovića (SDP BiH) jer je on bio poslušnik gradonačelnika.

– Nikada na svoju inicijativu nije sazvao sednicu Skupštine, nije nikada stavio nijednu tačku dnevnog reda niti je predložio. Sve je išlo na predlog gradonačelnika. Sobzirom da i predsednik Skupštine ima jako važnu i bitnu ulogu, mi smo postavili drugog čoveka. Taj čovek je iz SDA i ne može niko drugi biti osim Bošnjaka na toj funkciji, jedan Bošnjak je smenjen, a drugi postavljen – kaže Bursać, piše Srpskainfo.

On se osvrnuo i na natpise pojedinih medija koji su novoizabranog predsednika Skupštine Ajdina Mešića dovodili u vezu sa ratnim dešavanjima.

Istakao je da spinovi koje pakuju iz najvišeg rukovodstva DNS nisu uredu.

– Nije uredu da se sada za ratnu prošlost proziva čovek koji je 1992. godine imao pet godina – poručio je Bursać.

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Prijedora Dalibor Pavlović kaže da tvrdnje gradonačelnika da se ruši demokratski izabrana vlast nisu tačne.

– Po svim zakonima i pravilima skupštinska većina se ne bira na izborima već se formira na samoj Skupštini. Ukoliko je neophodno skupštinska većina se može formirati na svakoj sednici. Mi odbornici direktno odgovaramo građanima i oni su nas izabrali, moramo da razmišljamo i da predlažemo gradonačalniku ono što je najbolje za naše građane – istakao je Pavlović.

– Moram da upitam gradonačelnika i građane, da li je demokratija da sve ono što predloži gradonačelnik sa svojim mentorima, 31 odbornik mora da aminuje? Ili je demokratija da svaki odbornik iznese svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda kao i predlog – rekao je on.

Upitao je i da li je demokratski bilo ono što se dešavalo pre par meseci kada je gradonačelnik stavio na dnevni red tačku razrešenje dužnosti vršioca dužnosti Odeljenja za saobraćaj, Tihomira Timarca.

– Kada smo usvojili tu tačku o razrešenju, on je sa dnevnog reda povukao narednu tačku o imenovanju za vršioca dužnosti tog istog čoveka, bez ikakvog objašnjenja, bez ikakvog usaglašavanja sa odbornicima, i bez saglasnosti sa načelnikom koji je u tom trenutku ostao bez teksta jer nije čovek znao šta se dešava – kaže Pavlović.

Dodao je da je nasipanje puteva bila najburnija tačka dnevnog reda.

– Da li demokratska vlast potroši novac iz budžeta za nasipanje puteva po partijskoj liniji, bez prethodnog usvojenog plana o nasipanju i zaštiti puteva, a koji mora po Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi da usvoji Skupština grada i u kojem je precizirano šta će se nasipati i sa koliko materijala – istakao je Pavlović.

Bursać je potvrdio da će u naredni petak, odnosno 10. maja biti održana posebna sednica na kojoj će odbornici razmatrati izveštaj sa rezervom o finansijama koji je grad Prijedor dobio od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Cilj je informisati građane i odbornike o razlozima dobijanja mišljenja sa rezervom te problemima koje su uočili revizori.

Bursać je rekao da je neprincipijelno što gradonačelnik plaši građane time da će biti obustavljena proizvodnja u Arselor Mitalu pošto je smenjen predsednik Skupštine.

– Znamo da je rukovodstvo DNS u dobrim odnosima sa rukovodstvom Arselor Mitala, i znamo da mogu da ih zamole da obustave proizvodnju i malo uplaše građane i odbornike, jer je nama stalo da Arselor Mital radi. To sam doživio kao zastraživanje građana od strane gradonačelnika i to je jedno od sredstava kojima on ne bi trebalo da se služi. On treba da vodi računa o tome da mu privredni subjekti ne obustavljaju proizvodnju u gradu- zaključio je Bursać.

Blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals