Nenad Nešić je novi predsjednik DNS-a nakon što je Marko Pavić podnio ostavku


Nenad Nešić je novi predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), saznaje Klix.ba. To je odlučeno na vanrednoj sjednici Predsjedništva koja je održana večeras nakon što je ostavku podnio dugogodišnji lider te stranke Marko Pavić.

Stranački vrh se sastao u Banjoj Luci nekoliko sati nakon što je kormilo stranke odlučio napustiti Pavić, a prisutni su za novog lidera izabrali Nenada Nešića čije je lobiranje za izbor državnog ministra Mlađena Božovića umjesto Draška Aćimovića bio okidač da se Marko Pavić povuče sa funkcije.

Za zamjenika predsjednika izabran je Milan Radović, dok je novi generalni sekretar stranke Darko Banjac. Nešić će do proljeća obavljati funkciju kao vršilac dužnosti predsjednika.

Novi predsjednik se birao između Nenada Nešića i Darka Banjca, a na kraju je 11 članova Predsjedništva bilo za Nešića, a sedam za Banjca.

Nešić je danas za Klix.ba, nakon što je Pavić podnio ostavku, kazao da se nada da ostavka dugogodišnjeg predsjednika neće značiti i njegov odlazak iz politike, jer bi to “bio veliki gubitak, kako za DNS, isto tako i za samo Republiku Srpsku”. Dodao je da će DNS iz svega izaći jači i nastaviti putem napretka i dobrobiti za RS.

Ova odluka i nije veliko iznenađenje s obzirom da je Pavić očito izgubio autoritet u DNS-u, ali i partnerski odnos sa SNSD-om odnosno Miloradom Dodikom koji nije uvažio Pavićevu želju za kandidata u Vijeću ministara BiH.

S druge strane, Između Nešića i Dodika sada vlada uzajamno povjerenje na obostranu korist.

Dodik je uspio osigurati Nešićev glas u Zasupničkom domu Parlamenta BiH u cilju “jedinstvenog srpskog glasa”, dok je Nešić “progurao” svog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te preuzeo kormilo DNS-a što znači da mu određeno vrijeme predstoji nešto mirniji period na političkoj sceni s obzirom da će za leđima imati partnerski SNSD.

Kilix.ba


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals