Nedostatak radnika dostigao rekord: Njemačka nudi posao u informatici, tehnici i prirodnim naukama


U Njemačkoj se dodatno povećala potreba za kvalifikovanim radnicima u tzv. prirodno-tehničkim zanimanjima, a nedostatak radnika u području prirodnih nauka i tehnologije dostigao je novi rekord, objavio je u ponedjeljak Institut za njemačku privredu iz Koelna (IW). 

“Njemačkim preduzećima je u oktobar nedostajalo 337.900 radnika u područjima matematike, informatike, prirodnih znanosti i tehnike, što je rekordna vrijednost i porast od šest odsto u usporedbi s oktobrom 2017” – proizlazi iz istraživanja IW-a objavljenog u ponedjeljak.

Stručnjaci se slažu da drastičan manjak neće biti moguće pokriti isključivo uvozom radne snage, nego je potrebno ulaganje dodatnih napora u obrazovne programe.

“Mi šanse koje pruža digitalizacija možemo iskoristiti samo ako naš obrazovni sistem djecu bude pripremao za tržište rada budućnosti” – stoji u saopštenju Saveza njemačkih poslodavaca (BDA) u prvoj reakciji na najnovije istraživanje IW-a.

Ukupno je u Njemačkoj u novembru bilo nepopunjeno 1,24 miliona radnih mjesta, što je najviša ikad zabilježena vrijednost u Njemačkoj, prenosi Hina.

Izvor: Agencije