“NAS JE ČETVORO, SVI SMO BOLESNI” Pomoć starijim socijalno ugroženim Prijedorčanima


U Prijedoru je uručeno 250 paketa pomoći sa prehrambenim namirnicama, higijenskim i dezinfikacionim sredstvima za starije osobe koje su u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković prvo je uručio 134 paketa stanarima zgrade za neprofitno socijalno stanovanja na Pećanima, a potom i 116 paketa porodicama iz Ljubije koje su u teškom materijalnom položaju.

Paket pomoći uručen je i Marinku Manojloviću koji je izbjegao iz Kupresa, a sada živi u zgradi za socijalno stanovanje na Pećanima.

-Pomoć je značajna, ja sam živim, nemam nikakvih novčana primanja, samo ako iz boračke nešto primim – poručuje Manojlović. Pomoć je uručena i porodici Milice Marić sa Pećana.

-Dobijam novac za tuđu njegu i pomoć za ćerku i moj muž Igor ima nešto penzije jer je nepokretan. Nas je četvoro i svi smo bolesni. Hvala gradskoj upravi za donaciju, pomažu koliko mogu, hvala svima – priča Marićeva.

Paketi pomoći značajni su i za mještane Ljubije koja inače ima veliki broj socijalno ugroženih osoba. Husein Kahrimanović iz Ljubije kaže da se nalazi u lošoj ekonomskoj situaciji i da živi od socijalne pomoći.

-Dobrodošla je svaka pomoć. Korisnik sam javne kuhinje, drugih primanja nemam, životari se – poručuje on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS SrbijaTešku životnu priču ima i Mladen Bjekići z Raljaša kod Ljubije, kojem je takođe uručen paket pomoći.

-Imam nešto manje od 63 godine. Ostao sam bez posla, ali nisam u penziji iako sam teško obolio na pluća i jedva ostao živ. Nažlost vrlo teško živim. Zahvaljujem se svim ljudima koji su se sjetili nas. Bilo nam je teško, a još je teže sa ovom koronom – zaključuje on.

Gradonačelnik Đaković je objasnio da se Grad Prijedor prijavio na projekat ” Hitna asistencija za starije osobe” koji je odobren od strane CRS Sarajevo i podržan od strane “Start Network”.

-Mi smo se kao grad obratili CRS kao organizaciji koja je iskazala volju da pomogne prvenstveno starijima od 65 godina, ali i mlađima koji su u teškom materijalnom stanju. Zato smo počeli u ovoj zgradi na Pećanima u kojoj žive izbjegle, raseljene i uglavnom najstarije osobe koje su u socijalnoj potrebi u gradu Prijedoru -rekao je on.

Đaković kaže da su prijedlog za donaciju paketa sačinili Centar za socijalni rad, humanitarna organizacija “Hljeb života”, Grad Prijedor i Savjeti mjesnih zajednica na području Prijedora.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

-U posljednje vrijeme i međunarodne organizacije uključuju se u elemente moguće pomoći na terenu. CRS se pridružuje svim aktivnostima koje je vodio i grad i koje je pomagala Vlada RS preko naših humanitarnih organizacija “Hljeb života” i “Optimist”, i preko Crvenog krsta to je do sada dijeljeno, a ovo je pomoć koja je stigla od strane CRS. Mi se CRS kao organizaciji zahvaljujemo na svakoj pomoći i vjerujemo da ćemo tako nastaviti dalje uz saradnju sa mnogim međunarodnim organizacijama, da bi pomogli ovim ljudima koji su u posebno teškom stanju da nekako prežive ovo vrijeme pandemije korona virusa u kojem se još uvijek nalazimo – izjavio je Đaković.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals