Nacrt budžeta Prijedora veći od 41 milion maraka: Gradonačelniku više para za putovanja


Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 41.265.787 KM, što je za 7,5 odsto više od rebalansa budžeta za ovu godinu.

Tokom skupštinske rasprave odbornici SDS izneli su svoje primedbe na ovaj nacrt budžeta zbog čega su i bili suzdržani tokom usvajanja.

 Odbornica SDS Sanja Rađenović kaže da su u velikoj meri povećani troškovi za gradonačelnika i njegovu službu.

– Povećane su stavke za putovanja, režijski materijal, tekuće održavanje, a smatram da nam to nakon kupovine novog službenog automobila, nije potrebno – istakla je ona.

Dodaje da je u stavci manifestacije od posebnog značaja prikazan samo ukupan iznos od 427.280 KM, te da je za njih potrebno uraditi uporedne pokazatelje.

– Novac za alternativni smeštaj i za raseljena lica, koji se planira u budžetu manji je od iznosa koji je namenjen za podršku povratku. Tražim da to bude jednako – rekla je Rađenovićeva.

Odbornik DNS Goran Predojević poručio je da bi trebalo uvesti red u davanje novca za udruženja i intitucije koje nisu gradske.

– Predlažem da novac dajemo našim institucijama i ustanovama koje već postoje u gradu, koje imaju podatke sa terena pa da one to dalje dele i da na taj način to kontrolišemo, jer ima onih koji mogu na više mesta da ostvare svoje zahteve – izjavio je Predojević.

Načelnica Odeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić navela je da je skupštinska rasprava bila konstruktivna, te da je gradska uprava dobila i mišljenje ministarstva finansija o nacrtu budžeta. Za Skupštinskom govornicom je rekla da Ministarstvo nije saglasno sa planiranim povećanjem rashoda za primanja zaposlenih u lokalnoj upravi.

– Godinama smo imali stagnaciju u zapošljavanju. Jedan smo od gradova sa najmanjim brojem zaposlenih po broju stanovnika, imamo 238 radnika. Gotovo svi gradovi imaju višak zaposlenih u odnosu na dozvoljenu kvotu, Prijedor jedini ima manjak zaposlenih – rekla je ona.

Podsetila je da se radnicima u lokalnoj samoupravi u Prijedoru poslednjih 13 godina plata nije povećavala nego je umanjena za deset odsto.

– Resorno ministarstvo je dužno da poštuje Reformsku agendu koja je politički dokument i koji sadrži niz mogućih uslovljavanja posebno za državu. Pokušali smo ministru da objasnimo da su i lična primanja i zapošljavanje živa materija, nešto sto se iz godine u godinu menja, i da to nije moguće regulisati na takav način – navela je Malbašićeva.

Biljana Malbašić

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je bilo teško uskladiti sve parametre za pripremu nacrta budžeta.

– Rast prihoda i rast zahteva za troškove, nisu u skladu i morala se tražiti mera da bi se budžet u idućoj godini kvalitetno izvršio. Pokrili smo sve oblasti života, što je zakonski osnov za donošenje budžeta, od zdravstva, školstva, socijalnih pitanja, raznih društvenih kulturnih elemenata i svega ostalog – kaže Đaković.

Saglasan je sa mišljenjem odbornika iz svoje stranke da će se u narednom periodu morati kontrolisati vaninstitucionalni potrošači, jer na adresu gradske uprave stiže sve više zahteva od udruženja građana i sportskih klubova.

Za infrastrukturu podignut kredit

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je podsetio da je za razvoj infrastrukture obezbeđen kredit u iznosu od 2.700.000 KM.

– Radovi bi trebalo da počnu naredne građevinske sezone, dok se završe tenderi i konkursi – najavio je on.

Dodaje da su u toku razgovori sa više potencijalnih investitora, te da je to takmičenje Prijedora sa drugim gradovima, opštinama i državama iz regije. – Iskreno se nadamo da ćemo iduće godine imati još investitora koji će doći u grad Prijedor i gde ćemo nastaviti realizaciju politike zapošljavanja i razvoja privrede Prijedora – izjavio je Đaković.

 

Blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals