Nacionalni park “Kozara”: Vazdušna banja za regeneraciju krvnih zrnaca


Kozaru je prošle godine posjetilo 103.000 ljubitelja prirode i zdravog života, a što je rekord kada je ovaj nacionalni park u pitanju. Radi se o svojevrsnoj vazdušnoj banji, jedinstvenoj po brzini regeneracije crvenih krvnih zrnaca. Ovo je mjesto gdje možete dišući punim plućima uživati u prelijepim ambijentima kozaračkih šuma baveći se raznim aktivnostima. Za ljubitelje pješačenja tu su obilježene pješačke staze koje vode do najatraktivnijih lokaliteta unutar parka, kao što su Zečiji kamen (stijena –vidikovac i vodopad), Gumline (pećina i kanjon rječice Starenice), Kozarački kamen (vidikovac) i Gola planina (najviši vrh NP “Kozara”).

Posjetiocima su još na raspolaganju i uređene stijene za penjanje, trim-staze za djecu i odrasle, edukativne staze, uređena izletišta, vidikovci i biciklističke staze. U parku se nalaze i tri ski-staze, dvije za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje skijanja. Boravak na Kozari upotpunjuju i brojne manifestacije, kao što su “Dani zime”, “Pozdrav proljeću”, 4. juli – Dan borca, Književni susreti na Kozari, Međunarodni MTB maraton i brojni drugi.

Nacionalni park osnovan je 1967. godine, a u cilju zaštite prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti ovog područja i stvaranja povoljnih uslova za odmor i rekreaciju. Smješten je u centralnom dijelu istoimene planine, na površini od oko 3.900 hektara, a o njemu se brine 60 zaposlenih. Središnjim dijelom parka dominira plato Mrakovice, na kojem se, zbog njegovih urbanih sadržaja, često održavaju razne manifestacije i okuplja veliki broj posjetilaca NP “Kozara”.

NP “Kozara” nadaleko je poznat i po svojoj kulturno-istorijskoj baštini tj. memorijalnom kompleksu, smještenom u samom srcu NP “Kozara”, Mrakovici. Memorijalni kompleks sagrađen je 1972. godine u znak sjećanja na sve one koji su izgubili život u borbama na ovom području tokom Drugog svjetskog rata. Spoj prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa čini Kozaru jednom od najatraktivnijih planina u okruženju. Svake godine unapređuje se i obogaćuje turistička ponuda izgradnjom sportsko-rekreativnih sadržaja.

Trenutno je u realizaciji projekat “Avantura park”, a radi se o izgradnji adrenalinskog parka za djecu i odrasle, čiji je završetak planiran ove godine. “Park sprovodi razne aktivnosti usmjerene ka promociji i unapređenju ponude, ali te aktivnosti zahtijevaju i veću finansijsku podršku države i lokalne zajednice kako bi područje parka odgovorilo potrebama turističkog tržišta. Potrebno je još ulaganja u razvoj i unapređenje, a to se prvenstveno odnosi na putnu infrastrukturu oko i unutar područja parka. NP “Kozara” i u narednom periodu planira unapređenje sportsko-rekreativnih i edukativnih sadržaja u skladu sa svojim mogućnostima i dostupnim finansijskim sredstvima. Uglavnom se radi o uređenju pješačkih i trim-staza, vidikovaca, edukativnih staza, postavljanju obavještenja i signalizacije, dakle, onim aktivnostima koje ne ugrožavaju prirodu ovog područja”, kazali su nam u upravi NP “Kozara”.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa, održivo korištenje prirodnih resursa, jačanje uprave, pristupačnost parku, održivo finansiranje i razvoj održivog turizma.

 

O projektu Projekat “50+” pokrenuli su “Nezavisne novi-ne” i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvo-dnje “Naše je bolje”. On će trajati tokom 2017. godine, a planira-no je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u Republici Srpskoj, a zapošljavaju 50 i više radnika. Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i ra-zvojne programe i kako bi javnost bila upo-znata s poslovnim mogućnostima, proizvo-dnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Biće predstavljena priro-dna bogatstva, kao i turistički potencijali.

Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

Naziv: Nacionalni park “Kozara”

Sjedište: Prijedor Osnovano: 1967 Djelatnost: Zaštita, očuvanje i unapređenje prirodnih i kulturno-istorijskih vrijednosti

Broj zaposlenih: 60

Kontakt: www.npkozara.com, 052/211-169,

Sadržaj ovog članka kopiran je sa portala Nezavisnih novina, a original se nalazi na linku: