N1: Ko je tajanstvena Dijana, koja finansira kampanju Janše


Po nalogu Interpola Slovenije, više agencija u BIH proveravalo je poslovanje i imovinu kontroverznog slovenačkog biznismena iz Maribora Roka Snežića, saznaje N1.

Snežić je, kako nam je povrđeno iz više policijskih izvora, vlasnik dva pravna subjekta u Banjaluci. Dovodi se u vezu sa prijedorčankom Dijanom Đuđić, koja je ranije pozajmila 450.000 evra stranci bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše. Tokove novca prate, saznajemo nezvanično, agencije iz BIH, ali istrage još nema.

Ispred stana porodice Đuđić u Prijedoru slovenački novinari se raspituju za Dijanu. Ova 33-godišnja žena u Sloveniji je pozajmila 450.000 evra, po kamatnoj stopi od svega 2 odsto u tri tranše i to – stranci bivšeg premijera i lidera opozicionog SDSa Janezu Janši.

Prva tranša od 150.000 evra već je operativna. Komšije u neverici da Đuđićevi imaju toliki novac.

“Znam curu da je fina i da radi u banci i familija poštena. Čudi me da ima toliki novac da pozajmljuje”

“Ko će njoj dati 500.000 evra, ja znam za porodicu da je ta porodica fina”

“Bože sačuvaj, blago njoj, meni ne treba, tuđe mi ne treba, a sumnjam da je njeno”

“To verovatno neko stoji iza nje”, kažu građani koji poznaju Dijanu Đudić.

Ko je tajanstvena Dijana, koja finansira kampanju bivšeg premijera Slovenije Janeza Janše, te otkud joj novac?

Đuđićeva je saznajemo pravnica, koja trenutno, kako nam je rečeo ne radi u RUGIPU, mada nisu demantovani navodi da je ranije radila u nekoj od njihovih jedinica katastra. Ima firmu u malom slovenačkom mestu Spodnje Hoče, a poznanica je kontroverznog biznismena iz Slovenije Roka Snežiča. Iako ovaj Mariborčanin negira da ju je ikad upoznao, snimci iz banjalučkog restorana Stara Ada to potvrđuju.

Isplata odšteta i klub Kapo, saznajemo nezvanično iz policijskih izvora u vlasništvu su Roka Snežića. U poslednjim intervjuima poručuje da će se se u Sloveniju vratiti kada se promeni vlast. Ranije je izjavljivao da ako slučajno ne platiš neki porez državi, nisi nepošten, ti si snalažljiv. A usred predizborne kampanje i afere o poreklu pozajmljenog novca opozicioni SDS objavljuje:

“Danas je SDS vratio zajam državljanki BiH Dijani Đuđić. Već je otplaćeno 150 hiljada evra s kamatama, a preostali zajam neće biti povučen zbog raskida ugovora. Kao što je stranka izvestila na tviteru, odluka je donešena zbog tumačenja člana 22. Zakona o političkim strankama. Takođe će stranka platiti kaznu ako se dokaže povreda”, navodi se na Twitteru ove stranke.

 

Izvor: N1