MILIONE I DUGUJU I POTRAŽUJU Problemi prijedorskog „Vodovoda“


Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dug od preko 10 miliona maraka za utrošenu električnu energiju te potraživanja od potrošača, koja su veća od 5 miliona maraka, i dalje su najveći problemi prijedorskog „Vodovoda“.

U izvještaju o radu za prošlu godinu, koji je usvojen na sjednici Skupštine grada Prijedora, iz „Vodovoda“ su naveli da kamata čini polovinu u ukupnom dugu prema „Elektrokrajini“.

– Dug koji iznosi 10.817.058 KM odnosi se na utrošenu električnu energiju 5.096.055 KM i obračunate kamate 5.721.002 KM. Kamate se otpisuju nakon što „Vodovod“u cjelosti izmiri obaveze po osnovu utrošene električne energije – objasnili su iz ovog preduzeća.

Naveli su da su u decembru prošle godine počeli da plaćaju ovaj dug.

– Sa „Elektrokrajinom“ je potpisan reprogram o izmirenju duga u 180 jednakih mjesečnih rata. Rok otplate reprograma je 15 godina, a iznos rate je 28.311 KM – navedeno je u izvještaju.

Iz “Vodovoda” kažu da je u budžetu grada Prijedora planirano 340.000 KM subvencija duga za električnu energiju. To znači da će “Vodovod” novcem iz lokalne kase ove godine moći da plati dug za struju.

S druge strane, “Vodovod” ima problem i s naplatom svojih potraživanja, koja premašuju njihov osnovni dug za električnu energiju. Tvrde da nisu u mogućnosti da ih naplate te da su ona na kraju prošle godine dostigla 5.258.925 KM.

– U cilju naplate potraživanja preduzimaju se aktivnosti isključenja i utuživanja dužnika. Isključeni potrošači se najčešće sami poslije priključuju i ne dozvoljavaju kontrolu poslije priključka – ističu u ovom preduzeću.

Navode da ovaj problem pokušavaju da riješe zajedno s komunalnom policijom.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

radovi na vodovodnoj mreži

Pored toga, veliki problem za ovo komunalno preduzeće su i gubici vode u distributivnoj mreži i na kućnim priključcima.

– Realizacijom projekta SECO izvršena je jednim dijelom sanacija i proširenje sistema vodosnabdijevanja, odnosno izvorišta, transportnih cjevovoda i rezervoara. Najveći gubici vode su u distributivnoj mreži, a u koju kroz projekat SECO nije bilo značajnijih ulaganja. Da bi se gubici vode smanjili, potrebno je planski raditi na rekonstrukciji distributivne mreže, naročito u gradskom i prigradskom području – zaključuju u “Vodovodu”.

Navode da je veći dio distributivne mreže izgrađen od pocinčanih cijevi, koje su stare i po 60 godina.

Iz “Vodovoda” su kao jedan od većih problema istakli i dug za vodne naknade. Iz ovog preduzeća navode da, prema izdanom rješenju Javne ustanove “Vode Srpske”, njihove ukupne obaveze za naknade za zahvaćenu i zagađenu vodu iznose 1.462.950 KM, te da je to različito od njihovih podataka.

– Obaveze obuhvataju osnovni dug i obračunate kamate za prethodni period. Dug koji “Vodovod” Prijedor, prema svojoj evidenciji, treba da uplati “Vodama Srpske” iznosi oko 650.000 KM. Do sad je preduzeće protiv rješenja “Vode Srpske” pokrenulo tri upravna spora i svi su završeni u korist „Vodovoda“, odnosno odlučeno je da su rješenja ustanove poništena – objašnjavaju iz “Vodovoda”.

Dodaju da je u međuvremenu ustanova “Vode Srpske” pokrenula apelaciju kod Vrhovnog Suda Republike Srpske.

Prodali manje vode

Uprkos svim problemima prijedorski „Vodovod“ je prošle godine ostvario dobit u iznosu od 7.881 KM. Prihodi ovog preduzeća su bili 4.880.286, a rashodi 4.872.405 KM. Ipak su u prošloj godini prodali manje vode za 2,4 odsto u odnosu na 2017.

– Trend smanjenja fakturisane količine vode u 2018. nastao je zbog štednje potrošača i smanjenog broja stanovnika – tvrde u ovom preduzeću.

Izvor: Srpskainfo


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals