Meštani Ljubije zajedno u borbi za nepokretnog i bolesnog komšiju Sefata


Meštani Gornje Ljubije kod Prijedora apeluju na nadležne da se uključe u rešavanje problema Safeta Demirija (44) iz ovog mesta koji je nepokretan i izbačen iz svoje kuće.

Naime, on je pre par godina ostao nepokretan i trenutno živi kao podstanar u jednoj sobici u ovoj rudarskoj varošici.

Meštani kažu da Safeta pamte kao momka sa mentalnim teškoćama i da ga život nikada nije mazio.

– Njegov otac se nakon rata vratio iz Srbije u Gornju Ljubiju i doveo i njega sa sobom, dok je majka ostala tamo. Otac se ponovo oženio, a umro je pre tri godine. Nakon toga maćeha je Safeta izbacila iz kuće i on je par godina živeo u štali pored kuće i tu je promrazao i onda je postao nepokretan – tvrde meštani, piše Srpskainfo.

Dodaju da ga je brat, koji inače živi u inostranstvu pre par meseci smestio u privatni smeštaj.

– To je bilo pre četiri meseca i dogovorili su sa vlasnikom kuće da mu za sobu i vodu koju koristi Safet plaćaju 75 marka mesečno. Međutim, brat se nije više pojavio, a vlasnik kuće traži da mu se plati kirija pa strahujemo da će Safet opet biti na ulici – kažu oni.

Navode da Safet dobija 120 KM novčane pomoći od Centra za socijalni rad te još 165 KM za tuđu negu i pomoć.

– Čovek koji presvlači Safeta i nosi mu hranu iz javne kuhinje uzima tih 165 KM, ali i beleži Safetu dug jer je sa njegovim bratom dogovorio da taj posao obavlja za 300 KM mesečno. Ostalo 120 KM komšije potroše za lekove koje kupuju Safetu, pelene, maramice, a moramo mu ponekad kupiti i voće – pričaju komšije.

Dodaju da je Safetu skinut katetar pre nekoliko dana jer su mu se pojavile rane i infekcije, te da je teško pronaći nekoga ko će da pere njegovu garederobu i posteljinu.

Zahvaljuju se doktoru i doktorici u lokalnom Domu zdravlja koji obilaze Safeta.

– Lekari su nam rekli da bi Safet ponovo mogao da stane na svoje noge ako se bude lečio u banji. Molimo nadležne da se smiluju nad ovim čovekom koji nigde ne pripada i omoguće mu da ode u banju. Takođe, apelujemo na nadležne da pomognu Safetu da uđe u svoju kuću nakon što se izleči u banji – vapaji su nekolicine meštana koji vode računa o ovom bolesnom čoveku.

Dodaju da je Safetu kao i ostalim članovima porodice pripala jedna četvrtina očeve kuće te da je nepravedno da bude izbačen na ulicu.

Ističu da je žalosno što on ima samo jedan obrok dnevno iz javne kuhinje i navode da mu dobri ljudi donose hranu i pomažu da preživi.

– Nikoga on nema osim par komšija. Zvao je telefonom majku koja živi u Srbiji i koja je navodno alkoholičar. Kaže joj “Dođi majko da vidiš svoga sina”, a ona mu kaže “Nemam ja šta gledati!” – tvrde meštani.

Navode da mu je Merhamet nabavio nameštaj te je organizovana akcija skupljanja novčane pomoći.

– Taj novac Merhamet ne može da koristi za lečenje Safeta u banji već samo za nabavku hrane. Zato još jednom molimo nadležne da pomognu da Safet stane na noge i da se vrati u očevu kuću koja je i njegova ili da ga smeste u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu – kažu meštani.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals