“MALO VREMENA ZA VRAĆANJE POVJERENJA” Rodić tvrdi da je Prijedor ključ za opstanak DNS


Iz Gradskog odbora DNS Prijedor danas su poručili da će imati svog kandidata za gradonačelnika grada na Sani, kao i svoju odborničku listu na lokalnim izborima.

Predsjednik GO DNS Prijedor Dragutin Rodić istakao je da u ovim trenutku nije moguće da se dogovori zajednički nastup sa SNSD na lokalnim izborima, jer je malo vremena do izbora za vraćanje povjerenja.

Prijedor je ključ za opstanak DNS i zato i jeste pod pritiskom, ocijenio je Rodić.

– Naša ocjena političkih odnosa sa SNSD je da postoje nepremostive razlike zbog svega onog što se dešavalo u prošlih godinu i po dana. Mislim da je najpoštenije da svako sa svojim kandidatom izađe na izbore pa poslije izbora vidjeti šta dalje – izjavio je predsjednik GO DNS Prijedor.

Rodić smatra da koalicioni partneri imaju različite poglede na uzroke, povod i aktere koji su doveli do sadašnjeg stanja i odnosa između SNSD i DNS u Prijedoru.

-Naše mišljenje je, a to mišljenje je potkrepljeno i dokazima da je proces destabilizacije Prijedora i raspada koalicije DNS i SNSD započeo kada je SNSD u februaru 2019. okrenuo leđa DNS-u i stvorio novu skupštinsku većinu i sa njom djelovao skoro dvije godine. Mi u DNS nikada ne govorimo da je bilo sve idealno, ali nije ni na nivou RS pa koalicija i dalje funkcioniše-tvrdi on.

Rodić je naveo je DNS djelovao u koaliciji za koju se govorilo da je najstabilnija i najdugovječnija koalicija na Balkanu.

-DNS je u tu koaliciju uložio 12. 735 glasova i dva poslanika koja djeluju u NS RS u okviru skupštinske većine, a kada pogledate da je izborna jedinica jedan uložila preko 17. 666 glasova, onda je jasno opredjeljenje DNS i poslije izbora 2018. a svi ste svjedoci šta je bilo sa DNS nakon 2018. koliko je kadrova opozvano i razrješeno, a DNS je uvijek imao snagu da to prevaziđe. GO DNS Prijedor je najjača gradska organizacija u okviru DNS sa više od 30 odsto kapaciteta i naša ocjena jeste da sve što se dešava u Prijedoru nije slučajno, jer ukoliko se disciplinuje grad Prijedor, na način kako je to neko zamislio, onda će politika ići u drugom pravcu-rekao je on.

Podsjetio je da je DNS 2018. kada je konstituisan Dom naroda Parlamenta BiH mogao svojih osam glasova da da svom kandidatu, ali da ih je dao SNSD-u radi očuvanja koalicije.

-Čemu disciplinovanje Gradske oragnizacije sa nivoa Republike pogotvo što je snaga DNS u koaliciji sedam poslanika od kojih su dvojica iz Prijedora, ne postoji nijedan razlog da se ide dalje sa smjenom kadrova DNS iz Prijedora jer smatramo da je Prijedor ključan za opstanak DNS, i zato i jesu ovoliki pritisci-rekao je Rodić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS SrbijaZaključio je da u Prijedoru u ovom trenutku postoje nepromostive razlike u odnosima sa SNSD.

-Ne toliko u politikama već u onome što se izdešavalo u prošlih godinu i po dana i svega što je rečeno i na kakav način-izjavio je Rodić i dodao da DNS uskoro treba usaglasiti kandidata za gradonačelnika.

On se zahvalio Lejli Rešić, koja je 10 godina bila ministar ispred ove stranke.

Rešićeva se takođe zahvalila DNS i Gradskom odboru iz Prijedora, koji je stao iza nje.

– Moj dolazak za ministra je izazvao šok prije 10 godina, a evo, i moj odlazak za te funkcije. Bila mi je čast braniti boje DNS, ali prije svega i biti lokalpatriota svog grada i to sam se trudila da uvijek jasno kažem – rekla je ona.

Na pres konferenciji bili su i narodni poslanici DNS Mirko Sovilj i Duško Ivić, koji su podsjetili da je DNS u Vladu RS unio više od 12.700 glasova. Ivić je naveo da ultimatum da DNS mora podržati kandidata SNSD za gradonačelnika nikada u Prijedoru neće proći.

-U četvrtak smo imali sastanak Predsjedništva DNS i dobili punu podršku za Gradski odbor DNS u Prijedoru. Izjava od vrha našeg koalicionog partnera da u Vladi RS ne mogu da učestvuju kadrovi iz Prijedora je apsurdna u političkom životu-tvrdi Ivić.

On je podsjetio da je od 2014. do 2018. NS RS je radila u teškim uslovima i da je bilo zasjedanja u maloj sali.

-Tada je DNS mogao da okrene leđa SNSD-u i sruši Vladu RS i koaliciju RS, kao što je to uradio SNSD na nivou grada Prijedora, ali mi smo principijelni i poštovali smo ono što smo potpisali. Na osnovu sporazuma 2018. ušli smo u kampanju i ostvarili uspjeh sa 100.000 glasova i 12 poslanika, i mislim da je to postao problem našem koalicionom pratneru SNSD. Krajem te godine je smijenjen ministar Dane Malešević iz DNS. Naša partija je predložila kandidata za predsjednika NS RS, ali prvi put u istoriji parlamentarizma u RS predsjednik NS RS postaje čovjek koji nije imao ni partiju iza sebe, već na prijedlog četiri poslanika-naveo je Ivić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je poručio da  DNS nije razvaljivao koalicije niti je stvarao nove.

-SNSD u Prijedoru je bio taj koji se odmakao od koalicije koja je bila početna poslije izbora 2018. i privukao dio stranaka sebi. Nakon perioda zajedničkog djelovanja u Skupštini partneri SNSD su zaključili da ne mogu ostvariti ono što su dogovarali sa SNSD i prešli su na stranu DNS. Postali smo problem jer jedini od svih gradova u RS nismo došli pod vlast SNSD. Nekada su čelni ljudi stranke govorili da ono što se dešava u Prijedoru su lokalne stvari u koje se ne treba miješati, a sada se poseže za nečim što je neprincipijelno. Budući da je bilo dozvoljeno da SNSD pokuša preuzeti vlast u Prijedoru i pošto nije u tome uspio, jedino što je časno je bilo promijeniti rukovodstvo SNSD-zaključio je Đaković.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals