Kvalitet zraka u BiH i dalje loš, područje Tuzle jutros najzagađenije u Europi


Zagađenje zraka koje je, u noći između nedjelje i ponedjeljka, aktualizirano na području cijele Bosne i Hercegovine nastavljeno je i danas.

Prema podacima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), građani tuzlanske regije od jutros udišu najzagađeniji zrak u Europi, a indeks kvalitete zraka porastao je na visokih 207.

Takav indeks označava enormno zagađenje, te se oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnicama, djeci, te starijim građanima preporučuje da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Također, i ostalim građanima se preporučuje izbjegavanje produženih ili većih naprezanja tokom boravka vani.

Ništa bolja situacija nije ni u ostalim gradovima BiH, pa su tako indeksi kvalitete zraka, prema mjerenjima Udruženja Eko Akcija, pokazali kako je zrak od jutros nezdrav i u Sarajevu (167), Lukavac (192), Prijedor (178), Zenica (129), Ilijaš (154), Brod (152), Jajce (116), Ugljevik (129).

Zbog ovog stanja, kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Ipak, pozitivna stvar jeste promjena vremenskih prilika koja je najavljena za naredne dane, kao i vjetar koji je jutros “očistio” maglu iz brojnih bh. gradova, te bi u narednim danima moglo doći do poboljšanja situacije, kada je riječ o zagađenju zraka.

 

radiosarajevo.ba


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals