Konačno otkriveno zašto je sve manje đaka u RS


Već neko vrijeme unazad brojni građani BiH zabrinuti su zbog podataka demografa da je u osnovnim školama svake godine sve manje đaka prvaka. Kako bi utvrdili zašto se to dešava, sprovedeno je opsežno istraživanje. Dobijeni rezultati su ohrabrujući.

Naime, utvrđeno je da se u BiH rađaju sve pametnija djeca, koja sve manje imaju potrebe za školovanjem. Svjesni činjenice za da će 15-20 godina trenutne poslove zamijeniti poslovi budućnosti, roditelji su odustali od tradicionalnog načinja školovanja djece, te ih podvrgli savremenijim metodama obrazovanja.

-U školama se koriste zastarjeli udžbenici. Djeca do petog razreda nemaju dodira sa kompjuterom. Naše dijete je sa šest godina već samo skidalo torente sa interneta, i to sve sezone Patrolnih šapa. Kad smo to vidjeli odlučili smo da ga u školu ne šaljemo, da ne zatupi. Sada ima devet godina i uči uz video tutorijale na Fejsbuku i kurseve na Udemiju. Razumije se u svašta. Pa eto, neka se školuje samo, kad mu već tako dobro ide, objasnila je jedna majka.

Sa njom su saglasni i drugi roditelji sa kojima smo razgovarali.

-Naše dijete ima dvije godine. Već par mjeseci samo zna upaliti TV i pronaći program koji ga interesuje. Nedavno smo djetetu dali i tablet i odlično se snalazi. Ako nastavi ovako učiti i biti pametno nećemo ga ni slati u školu, obrazovaće se kod kuće, samo, uz mobilne uređaje. Starije dijete je išlo u školu i to uglavnom da pokupi neki virus ili dođe rasplakano jer su ga druga djeca nešto zadirkivala. Zato ovo drugo nećemo ni upisivati, objasnili su roditelji.

Međutim, kako je po zakonu osnovno obrazovanje obavezno, roditelji su primorani da se dovijaju na razne načine, te kriju djecu kod kuće.

-Mi predstavnici vlasti stalno smo na udaru javnosti da se ovdje loše živi pa se mladi zato ne usuđuju da zasnivaju porodice, međutim, to je laž. Došli smo do informacija da nije istina da se rađa sve manje djece i da se porodice iseljavaju i inostranstvo, nego se pojavila roditeljska mafija. U pitanju su roditelji koji ne vakcinišu djecu, ne upisuju ih u školu, nego ih sakrivaju kod kuće gdje ih sami školuju, kratko su prokomentarisali iz državnog vrha, te najavili da će se takvoj praksi u budućnosti stati u kraj.

50nijansipive