Kod zaposlenih u UIO nađeno devet lažnih diploma


Provjerama vjerodostojnosti diploma zaposlenih Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, utvrđene su nepravilnosti kod devet diploma.

Nepravilnosti su, navode iz UIO-a BiH, utvrđene kod dvije diplome koje su izdale visokoškolske ustanove iz inostranstva.

Naime, nakon obavljenih provjera, utvrđeno je da je te diplome izdala visokoškolska ustanova koja nije upisana u registru visokoškolskih ustanova, niti je licencirana i akreditirana u zemlji provjere, a forma diplome koja je poslana na provjeru ne odgovara formi visokoškolskih kvalifikacija koji se izdaju u zemlji provjere.

Za jednu je diplomu utvrđeno da ju je izdala obrazovna ustanova koja nikada nije ni postojala. Za pet diploma je utvrđeno da ih nisu izdale obrazovne ustanove koje su na njima navedene.

Jedno rješenje o nostrifikaciji diplome je poništeno, te je naloženo poništenje diplome visokoškolske ustanove u BiH, kod koje je prilikom upisa studijskog programa priložena inostrana diploma.

– U slučajevima otkrivanja bilo kakve nepravilnosti, UIO je poduzimala sve zakonom propisane radnje, navodi se u odgovoru iz UIO-a na poslaničko pitanje Mirjane Marinković-Lepić.

Uprkos zahtjevu za dostavljanje i podataka o osobama kod kojih su utvrđene nepravilnosti, taj dio odgovora je izostao zbog, kako navode iz UIO-a BiH, Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

(Faktor)


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals