KAKO POSTATI NIJEMAC, SLOVENAC, AUSTRIJANAC Na OVAJ način građani BiH dolaze do papira EU


Foto: Shutterstock

Već godinama raste trend odricanja od državljanstva BiH, a prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, najveći broj onih koji su uzeli ispisnicu iz knjige državljana BiH upisalo se u državljane Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške…

Položen test

Da bi postao naturalizovani Nijemac, državljanin BiH mora, uz odgovarajuću dozvolu boravka, neprekidno osam godina zakonski sprovesti u Njemačkoj, odnosno, sedam ako završi kurs za integraciju.

Ne smije biti korisnik pomoći države i mora imati dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata. Mora imati i položen test za naturalizaciju i poštovati njemačke zakone i vrijednosti.

Državljanstvo Slovenije građani BiH mogu dobiti ako žive u Sloveniji 10 godina, od toga neprekidno posljednjih pet prije podnošenja molbe i da imaju regulisan status stranca.

Poreske obaveze

Budući Slovenac mora imati dovoljno sredstava koja njemu i osobama koje mora izdržavati pružaju materijalnu i socijalnu bezbjednost. Mora imati i plaćene poreske obaveze.

I kandidat za austrijsko državljanstvo mora neprekidno boraviti u Austriji najmanje deset godina, od kojih najmanje pet mora biti i zvanično nastanjen u toj zemlji.

U uslovima za državljanstvo u sve tri zemlje je i poznavanje njemačkog, odnosno slovenačkog jezika. Takođe, aplikanti za državljanstvo sve tri zemlje ne smiju biti pravosnažno osuđivani i u sve tri zemlje se moraju odreći državljanstva BiH.

Kod zahtjeva za sticanje državljanstva i u Sloveniji i u Njemačkoj i u Austriji posebne pogodnosti imaju oni čiji je supružnik već državljanin te zemlje.

Posebna pravila za djecu

Dijete rođeno u Njemačkoj od roditelja državljana BiH može dobiti njemačko državljanstvo po rođenju ako jedan roditelj zakonski boravi u Njemačkoj osam godina i posjeduje neograničenu dozvolu boravka.

Do svoje 18. godine dijete može posjedovati dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog državljanstva mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana.

Sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom. SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija ne traže odricanje od državljanstva BiH da bi se dobilo njihovo.

(Avaz)


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals