“KADA IDEM U GOSTE UMESTO RAKIJE NOSIM LEŠNIKE” Magistar saobraćaja iz Prijedora uzgaja orašaste plodove


Prijedorčanin Aleksandar Jeftić (38), magistar saobraćaja, poslednjih 7 godina na dve parcele, jednoj u Malom Palančištu, a drugoj u Gaćanima kod Prijedora, uzgaja lešnike i orahe.

Sam priznaje da se između posla kojim se bavi, a radi kao šef Odeljenja za saobraćaj u Gradskoj upravi, i uzgoja orašastih plodova, teško može naći bilo kakva poveznica.

– Nema poveznice, ali uvek je bilo želje da imam svoju plantažu. Tako je i krenulo, a ljubitelj sam lešnika i oraha, pa je sam tim i izbor bio logičan. Tim pre što su ovakve plantaže, bar kada sam ja počinjao, bile retke – kaže Jeftić, koji u vlasništvu ima oko 460 sadnica oraha i lešnika.

Pre dve godine imao je veći urod, oko 200 kilograma lešnika.

– Nije bilo punog roda, ali nije bilo ni loše. Značajni kupci su mi kolege s posla. Zadovoljni su kvalitetom, a ima i popusta – kaže Jeftić, otac troje dece.

Jeftić je sam napravio neke mašine za osnovnu preradu lešnika, poput one za krckanje. Za sat može skrckati dvadesetak kilograma lešnika ili oraha.

Trećinu uroda podeli 

– Kada idem negde u goste, umesto litra rakije nosim kilogram domaćeg lešnika na poklon. I to očišćenog. Tako da, kada podvučem crtu, oko trećine uroda podelim, a ostalo ide u prodaju, mahom poznanicima – navodi Jeftić. Avaz

Izvor: Blic.rs