IZ OMARSKE TVRDE DA IH PRIJEDOR OMETA U RAZVOJU Inicijativa za osnivanje opštine u utorak pred odbornicima


Odbornici Skupštine grada Prijedora će u utorak dati svoje mišljenje o inicijativi za osnivanje opštine Omarska.

Inicijativni odbor za osnivanje opštine Omarska osnovan je u februaru ove godine. Od avgusta su skupili potpise 5.300 mještana koji podržavaju odvajanje i to u naseljima Jelićka, Gradina, Marićka, Krivaja, Niševići, Omarska, Lamovita, Bistrica, Kevljani, Petrov Gaj, Babići i Busnovi. U avgustu su takođe NS RS dostavili prijedloge Zakona o osnivanju opštine Omarska i izmjene Zakona o teritorijalnoj oragnizaciji Republike Srpske.

– Opština Omarska je kroz istoriju postojala tri puta, a zadnji put je prestala da radi u decembru 1962. godine. Svijest da je obnavljanje opštine Omarska od presudnog značaja za iskorak u ukupnom razvoju relativno brzo je sazrela, tako da već sedamdesetih godina dvadesetog vijeka počinju prve aktivnosti na obnovi opštine – naveli su iz Inicijativnog odbora u svom obrazloženju.

Dodaju da su još dva puta vođene slične aktivnosti, odnosno 1998. i 2008. godine, ali da nisu imale rezultata.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tvrde da su izradom elaborata u jula 2019. otklonjene sve prepreke za donošenje Zakona o osnivanju opštine Omarska, a koje su postojale ranijih godina.

– Potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banjaluke, a koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima. Omarska je prirodno središte tog prostora – navedeno je među razlozima za osamostaljivanje.

Dodaju i da veličina, položaj i urbanizacija grada Prijedora ne omogućava kvalitetan razvoj područja bivše opštine Omarska.

– Prirodni resursi koji su osnova izgradnje rudnika Omarska imaju svoj vijek trajanja i ukoliko se na ovom prostoru ne stvore uslovi za nove zamjenske kapacitete, nove generacije nemaju nikakvu budućnost – navedeno je među razlozima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaDodaju da je jedan od razloga za uspostavljanje opštine Omarska i zadržavanje stanovništva na ovom području.

– Osnivanjem opštine Omarska proizaći će pozitivne posljedice po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija u opštini, a to egzaktno pokazuje procijenjeni budžet opštine Omarska od više od 5.050. 000 KM – navedeno je u inicijativi.

Dodaju da je privredni potencijal ovog područja rudnik željezne rude Omarska, a pogodnost vide i u tome što trasa autoputa Banjaluka-Prijedor prolazi ovim krajem. Na ovom području je 12 naseljenih mjesta sa oko 13.000 stanovnik i 750 zaposlenih. Takođe, imaju tri osnovne škole sa preko 750 đaka.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inicijativa za osnivanje opštine Omarska Skupštini grada Prijedora dostavljena je prošlog mjeseca, a potom su istu inicijativu dostavili i oni koji žele da Kozarac postane samostalan.

Lider DNS Marko Pavić ranije je poručio da ne podržava izdvajanje Omarske iz Prijedora. Međutim, DNS više nema većinu u Skupštini grada Prijedora. Odavno su izgubili podršku odbornika SNSD koji su okupili novu skupštinsku većinu oko sebe.

Ipak, konačnu riječ o izdvajanju Omarske, kao i Kozarca iz sastava Prijedora daće Narodna skupština RS i Vlada RS.

Pored mišljenja o osnivanju opštine Omarska, prijedorski odbornici će u utorak razmatrati i prijedlog odluke o usvajanju budžeta grada Prijedora za 2020. godinu.

Srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals