IVAN PRIPREMA TRILOGIJU “NACISTIČKI ZOMBI”


Dječak Ivan Matanović (14)  iz Prijedora pasionirani je ljubitelj i crtač stripa i ovih dana završava svoj prvi ozbiljniji poduhvat – trilogiju “Nacistički zombi”, za koju vjeruje da će naći put do izdavača.

Ivan je već sa dvije godine počeo da crta treću dimenziju. Otac mu je objasnio prostor i tako je brzo i lako to shvatio da više uopšte nije crtao dvodimenzionlno. U školi kažu da bolje crta “golom” rukom nego druga djeca uz pomoć pribora.

Već sedam godina Ivan pohađa časove u školi crtanja i slikanja akademskog slikara i predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Borisa Eremića.

Stripove je počeo crtati kad je kao mali boravio kod bake i dede, a deda mu kupovao papir. Njegovi najbliži kažu da ima takvu pažnju i koncentraciju da crtati može satima.

Ivan priča da strip “Nacistički zombi” radi već šest mjeseci i da je priču smislio inspirisan video igricama, stripovima i filmovima koje je kombinovao sa svojim idejama. Radnja je, ističe on, smještena u 1945. godinu kada Njemačka već gubi rat i Hitler u svom posljednjem pokušaju naređuje plan “Z” koji priziva mrtve u rat, ali se prethodno moraju naći i spojiti četiri dijela jedne relikvije.

Foto: Srna

– Međutim, Nijemci gube kontrolu nad zombijima i nastaje invazija ovih stvorenja. Amerikanci šalju tim sastavljen od američkog snajperiste, sovjetskog vojnika, njemačkog naučnika koji proučava drevne relikvije i njemačkog oficira da zaustavi zombije – pripovijeda Ivan i dodaje da ne može otkriti više detalja dok strip ne bude objavljen.

Pokazuje tablu stripa i pojašnjava da grafitna olovka ne može da se štampa, pa će sve preći ili tušem ili tankim flomasterom, a nastavnik Boris će mu pomoći oko naslovnice i oko traženja izdavača. Prilazi nastavniku i pokazuje mu skice za naredni strip “Šturmtrupen” koji govori o usponima, padovima i komičnim situacijama jedne njemačke jedinice u kojoj je jedan Italijan.

– O, pojednostavio si crtež. Bićeš ti strip autor, tu nema priče – govori mu Eremić.

Eremić kaže za Srnu da je Ivan posebno dijete – čudo od djeteta i da kreativnu djecu treba podržati.

– Fascinantno je da dijete tih godina ima takav kontinuitet u radu da pravi strip od stotinu strana, da u glavi ima čitavu priču, razrađene likove, tematiku i atmosferu i da njegov rad ima sve elemente stripa . navodi Eremić i dodaje da će objavljivanje stripa za Ivana biti ogromna radost.Ivanova mama Slavica kaže da on traži pažnju, da traži da se razgovara i da se sluša, zatim da mnogo zna i da ga mnogo šta zanima, te da ga je teško pratiti, a da ono što ga najviše interesuje prelazi u opsesiju. Osim stripa, Ivanova opsesija je i Drugi svjetski rat.

– Jedan nastavnik mu je rekao da izgleda da on ne zna samo još imena vojnika koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu. Njegova mlađa sestra traži sobu za sebe, jer ne može više da gleda sve te šljemove, uniforme, Titove slike i puške – priča Slavica.

Njegov otac Goran Srni kaže da je Ivan, dok je bio mlađi, pričao samo o vozovima. Kupovali su mu igračke i makete vozova, stalno je tražio da ga vode na željezničku stanicu u Prijedoru u vrijeme dolaska i odlaska vozova, putovali su na Mokru Goru da se vozi Šarganskom osmicom, birali smještaj u nekadašnjim zgradama željezničkih stanica pretvorenim u motele da bi, kad se probudi, prvo što vidi bio voz, a s jednim mašinovođom, poznanikom svojih roditelja, formirao je kompoziciju.

– A onda smo mu prije četiri godine dali da pogleda film `Valter brani Sarajevo` zbog voza `Ćire` na pruzi Višegrad – Sarajevo. Otkad je vidio tu eksploziju voza, ne jenjava njegovo interesovanje za Drugi svjetski rat. Trotomnu enciklopediju jednog holandskog izdavača pročitao je na raspustu i od tada `guta` sve što se toga rata tiče, uglavnom kroz knjige, filmove i strip – rekao je otac Goran.

Foto: Srna

Kao što poznaje istorijat željezničkog saobraćaj do u detalje, tako poznaje i Drugi svjetski rat. U početku je njegovo interesovanje bilo ograničeno na ovdašnje prostore, a zatim se širilo dalje i dalje i na kraju zaokružilo s Pacifikom.

Kada je bio treći i četvrti razred nastavnici istorije su ga pozivali da drži predavanja učenicima sedmog i osmog razreda.

– Tražio mi je da mu kupim detektor za metal da ide po Kozari tražiti šljemove. Kada smo gledali film `Dankirk` rekao je da je greška što su u kadru valovi jer ih prilikom stvarnog iskrcavanja nije bilo. Poznaje odlično bitke, stretegije i vojskovođe – govori Goran.

Sjeća se da je u početku Ivan pridavao više pažnje disciplini i duhu njemačke vojske, a da danas to više ne želi ni priznati, nego mu je Sovjetski savez na prvom mjestu.

– Zbog te svoje rusofilije počeo ga je zanimati istorijat komunističkog pokreta. Sad je pročitao i Manifest Komunističke partije. Kaže da će u Moskvi studirati. Engleski govori perfektno, a njemački izbjegava jer ga poistovjećuje s Hitlerovom ideologijom. Ali, nedavno ga je pohvalila i nastavnica njemačkog jer je jedini u odjeljenju znao ko je Ana Frank –  navodi Ivanov otac.

srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals