GS: Iz dijaspore u BiH za šest mjeseci 1,8 milijardi KM


Dijaspora je u prvih šest mjeseci ove godine poslala u BiH 1,846 milijardi maraka, što je za deset puta više nego što je otišlo u suprotnom smjeru.

Prema podacima Centralne banke BiH, vrijednost doznaka iz inostranstva raste iz godine u godinu. Doznake iz dijaspore predstavljaju jedan od najvažnijih priliva novca i višestruko premašuju vrijednost stranih investicija koje pristižu u BiH.

Od 1,846 milijardi KM pristiglih u prvoj polovini ove godine, na novčane doznake odnosi se 1,239 milijardi KM, na ostale tekuće transfere 607,7 miliona, a na penzije 578,1 milion maraka.

U isto vrijeme iz BiH je u inostranstvo poslato 177,7 miliona KM. Najveći dio odnosi se na penzije koje su zarađene u BiH – 122,3 miliona, dok su novčane doznake iznosile svega 55,5 miliona KM.

Ekonomisti objašnjavaju da će i dalje biti nastavljen trend rasta doznaka koje stižu iz inostranstva, jer sve više domaćeg stanovništva odlazi izvan granica BiH i šalje novac rodbini.

– Ti ljudi na inostranom tržištu zarađuju mnogo više novca nego na domaćem. Zarađuju i za sebe, ali i za one koje ostavljaju u BiH. Zbog migracionih tokova i sve većeg odliva stanovništva možemo očekivati da će vrijednost doznaka koje stižu u BiH nastaviti da raste – kazao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac.

Govoreći o doznakama koje iz BiH odlaze u inostranstvo, Grabovac objašnjava da je pored penzija u najvećem broju slučajeva riječ o novcu koji porodice šalju studentima.

– Ti iznosi su mnogo manji od onih koje mi dobijamo, jer na domaćem tržištu nema novca i zarade su male. Riječ je samo o pomoći dok se studenti, đaci i ostali ne snađu u tuđoj zemlji – naveo je Grabovac.

Procjena ekonomista je da je vrijednost doznaka mnogo veća nego što pokazuje zvanična statistika jer novac stiže i putem posrednika, zbog čega nije evidentiran kod Centralne banke BiH.

– Evidentno je da naši građani u inostranstvu posjeduju ogroman fond novca i dobro bi bilo da se makar jedan odsto njih odluči da investira taj novac na domaće tržište. Tada bi učinak tog kapitala bio puno veći, jer bi uticao na zapošljavanje i rast proizvodnje, dok doznake odlaze najčešće u opštu potrošnju – kazao je Grabovac.

Učešće doznaka u BDP-u

Prema podacima Svjetske banke novčane doznake učestvovale su u bruto domaćem proizvodu BiH u 2015. godini sa 11,1 odsto. Na osnovu ovog parametra BiH zauzima 23. mjesto u svijetu i četvrto u Evropi.

Doznake iz dijaspore (šest mjeseci)

* 1,846 milijardi KM – 2017. godina

* 1,682 milijarde KM – 2016. godina

Doznake iz BiH (šest mjeseci)

* 177,7 miliona KM – 2017. godina

* 169,4 miliona KM – 2016. godina

glassrpske.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals