Građani ZAKIDANI po četiri puta većoj cijeni: U Prijedoru UMANJEN IZNOS TAKSA za međunarodna uvjerenja


Uvjerenja koja izdaje gradska uprava za upotrebu u inostranstvu Prijedorčani od sada plaćaju 5 maraka, što je mnogo manje u odnosu na dosadašnjih 20 maraka.

Ove izmjene u Odluci o iznosu gradskih administrativnih taksa usvojili su odbornici Skupštine grada Prijedora, a na prijedlog odbornika DF, Mirsada Duratovića.

– Na molbu Udruženja Prijedorčana iz Čikaga podnio sam zahtjev za smanjenje gradske administrativne takse za uvjerenja koja se izdaju za korištenje u inostranstvu. Taksa za internacionalne obrasce iznosila je 20 KM, a za obrasce za BiH 5 KM. Tražili smo izjednačavanje takse. – kaže Duratović.

Dodaje da je prijedlog gradske uprave bio da se taksa smanji na 10 maraka.

– Ja to nisam prihvatio. Insistirao sam na glasanju o mom zahtjevu i Skupština je prihvatila moj prijedlog, tako da je taksa za internacionalne obrasce  izjednačena sa taksom za obrasce u BiH – ističe on.

Duratović je prethodno tokom skupštinske rasprave ukazao na činjenicu da je Zakonom o administrativnim taksama Republike Srpske propisano da je za uvjerenja predviđena taksa od 10 KM, te da lokalne zajednice ne smiju da naplaćuju veći iznos od toga, kao i da moraju uskladiti svoje zakone sa ovim.

– Moje pitanje glasi kako je do sada naplaćivana taksa u iznosu od 20 KM i kako opštinska Odluka o administrativnim taksama do danas nije usklađena sa Zakonom o administrativnim taksama RS koji je usvojen 2011. godine – upitao je on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Mirsad DuratovićDuratović je istakao da je bilo još nepravilnosti u dosadašnjem naplaćivanju taksa od strane prijedorske gradske uprave.

– Član 8 istog zakona kaže da “ako se isprava za koju se plaća taksa po zahtjevu stranke izdaje u dva ili više primjeraka, za drugi i svaki naredni primjerak plaća se taksa kao za prepis ili ovjeru prepisa”. Kod nas se ovjera plaća pet maraka. To znači ukoliko vadim dva uvjerenja, prvo trebam platiti 20 KM, a svako naredno po pet KM. Ja sam vadio četiri istovjetna uvjerenja i platio sam ih 80 KM, umjesto da platim 35 KM – otkrio je Duratović svoje iskustvo.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Mensur Islamović za skupštinskom govornicom je poručio da ne zna zašto do sada Odluka o administrativnim taksama grada Prijedora nije usklađena s republičkim Zakonom.

– Činjenica je da to moramo uskladiti sa zakonom. Ja nisam upoznat sa tom situacijom koju ste naveli, to da se za ta uvjerenja plaća isti iznos, osim za drugo, treće i tako dalje kada se plaća po pet maraka. Odmah bih reagovao, jer vjerujte da nisam sa tim upoznat. Provjerićemo da li je to u skladu sa odlukom – poručio je Islamović.

Ko će vratiti novac građanima?

Duratović je upitao prijedorsku gradsku upravu ko će vratiti novac građanima koji su takse plaćali po četiri puta većoj cijeni.

– Ko će vratiti novac građanima? Da su građani nešto dužni morali bi platiti sve, i to sa sa zateznim kamatama – istakao je on.

Zahtijevao je od nadležnih da u svim matičnim uredima istaknu obavještenja o načinu plaćanja taksi te da naznače i ko je oslobođen od plaćanja.

srpskainfo.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals