EUROBLIC: SKANDAL : Lekara koji je PRIZNAO da je uzeo MITO nagradili novim poslom


Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Kontroverzni lekar Marinko Lovre i pored osuđujuće presude i krivičnog postupka koji je u toku, u ponedeljak je nagrađen novim poslom na Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Rukovodstvu UKC Republike Srpske nije predstavljalo problem da zaposle Lovru, iako iza sebe ima brojne slučajeve koji su uzdrmali javnost.

Direktor Opšte bolnice „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru Mirko Sovilj, rekao je za „EuroBlic“ da je Lovre dobio otkaz kada je osuđen zbog primanja mita.

– Zbog presude koja mu je izrečena mi smo doneli odluku da on dobije otkaz, jer tako propisuje zakon – rekao je Sovilj.

U Univerzitetskom-kliničkom centru juče su potvrdili naša saznanja.

– Lekar Marinko Lovre 19. februara zaključio je ugovor o radu na tri meseca. On je raspoređen na radno mesto doktor medicine-specijalista opšte hirurgije u Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS – rekli su u banjalučkoj bolnici.

Lovre je u žižu javnosti dospeo kada ga je policija 2014. godine uhapsila zbog sumnje da je pacijentkinji izvadio pogrešan organ.

Njega je tada prijedorska policija sumnjičila da je tokom operacije slepog creva ženi, osim tog organa odstranio i jajnik, a da joj to nije rekao.

U policiji su tada pojasnili da se sporna operacija desila u junu te godine, ali da im je slučaj prijavljen u oktobru.

– Uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da je pacijentkinja pre operacije imala jajnik, dok na kontrolnim nalazima, izvršenim posle operativnog zahvata, nije uočeno postojanje spornog organa – kazali su tada u policiji.

U Okružnom tužilaštvu Prijedor, juče su nam potvrdili da je ovaj predmet još uvek u toku. Međutim, to sve nije bilo dovoljno da on tada dobije otkaz, međutim Lovre se nije tu zaustavio.

On je ponovo krajem decembra 2016. godine ponovo uhapšen, ovaj put primio je mito od 1.000 maraka u označenim novčanicama kako bi sačinio lažni nalaz. Lovre je pristao da za ovu cifru sastavi lažni nalaz kako bi jedan Prijedorčanin, koji je od ranije bio poznat zbog krivičnih dela, mogao tužiti policiju zbog navodnih povreda koje je zadobio.

Tokom suđenja on je odlučio prizanti krivicu. On je tada sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na kaznu od 20.000 maraka.

Zanimljivo je da tužilac Dragica Glušac tada nije zatražila da se po sporazumu zabrani da određeni period ne može obavljati poslove na kojima je počinio krivično delo, što je inače praksa u sličnim slučajevima.

Međutim, pored svih ovih stvari on je nagrađen novim poslom, što je zasmetalo lekarima zaposlenim i na UKC RS i u prijedorskoj bolnici sa kojima smo razgovarali.

– Taj čovek sramoti beli mantil, koji mi sa ponosom nosimo. Kada sam ga primetio na poslu, nisam mogao verovati da mi je on novi radni kolega. Niko ni zna kako je on došao na posao, jer naravno nikakav konkurs nije bio raspisan. Kolege sa kojima sam pričao takođe su se osećali isfrustrirano zbog toga što je on dobio posao. Zar pored toliko nezaposlenih mladih doktora koji se nalaze na birou, oni posao daju čoveku kojem je davno trebala biti oduzeta licenca – rekao je jedan od naših sagovornika.

Komora doktora bez reakcije

U Komori doktora medicine Republike Srpske juče nismo mogli dobiti komentar da li su presuda i krivični postupak koje ima lekar Marinko Lovre dovoljni za oduzimanje licence, jer se predsednik Nebojša Jovanić nije javljao na telefon.

Ranije su nam u Komori rekli da su na osnovu pravosnažnih sudskih presuda oduzeli licence lekarima u samo tri slučaja.

IZVOR: BLIC.RS