EKO IZAZOV PRIJEDOR APRIL 2019


I nije današnja subota posebna samo po tome sto je neradna. Nije ni zato što je vrijeme kao iz bajke. Posebna je jer mi je jutros vratila nadu u ljubav pojedinih stanovnika u našem gradu u prirodne ljepote i sam grad. Vratila mi je nadu u ljude koji žele da o nama ne pričaju samo u lošem kontekstu i ljude koji su odlučili da nešto učine. 
Složićete se da je Kozara predivna. Sana takođe. Imamo mi mnogo lijepog za pokazati. Da nije smeća…
Jutros uz kafu, na suncu, skrivene iza sunčanih naočala, diskutujemo o nečem što se počelo kuhati u našem gradu. Akcija zvana EKO challenge ili izazov, Prijedor april 2019. 
Interesantno je da akciju podržavaju lokalni privrednici. Srednji, mali, veliki… Oni koji čine poslovnu strukturu grada. Krenulo je stidljivo iz jedne od firmi čiji vlasnik je zaljubljen u svoje rodno mjesto. Lagano se širi. 
Ideja je da privrednici skupe određeni fond sredstava i da izazovu građane da se uhvate u koštac sa smećem. Locirate zagađenu lokaciju, uslikate, počistite, uslikate rezultate vašeg rada a lokalni privrednici će, zauzvrat, da pokriju troškove dijela prvomajske proslave onih čije slike su najvjerodostnije i najoriginalnije.
Izazov je postao popularan u cijelom svijetu. Širi se društvenim mrežama i sve je više učesnika. Znam da kod nas postoje društva, organizacije, skupine koje to već rade. Rekoše da je zamisao da učestvovati mogu svi. Pojedinci, porodice. Nebitno. Bitna je volja.
Mene je prijatno iznenadila volja onih čija imena u ovom radu nesto znače. Volja da nešto urade da njihovi poslovni partneri ili gosti koji u naš grad jednom dođu, ne žele da sklope poslovni dogovor i što prije se vrate kući.
Naprotiv. Cilj je da požele da dođu opet, sa prijateljima i porodicama. Da udahnu svijež planinski zrak. Da se rashlade pored vode. Da prespavaju u našim motelima. Jedu u našim restoranima. Piju kafu u kafićima. Kupuju ono što proizvode vrijedne ruke naših sugrađana. Da sa osmijehom pričaju o Prijedoru i da ga, na kraju krajeva, i preporuče kao mjesto koje svakako treba posjetiti. 
Drago mi je što su odlučili podržati izazov i svojim primjerom pokazati sugrađanima šta je važno. Važno je prepoznati vrijednosti. Važno ih je njegovati. Važno je voljeti svoj grad.

Pljesnem rukama. Kao dijete. Nekako sretna. Sunce prži kroz majicu. Ili je ova toplina koja se širi tijelom novoprobudjena nada u normalno?
Pitam poznanicu koliko se preduzeća javilo i koja su. Još uvijek se, kaže, javljaju zainteresovani. Dovoljno je da pozovu 052/304-050. Pitam sa koliko sredstava učestvuju. Ni to nije definisano. Bitno da je od srca i iz dobre namjere. Objava svih detalja ide iduće sedmice.

“Šta mi možemo učiniti? Šta je do nas?”- ne odustajem.

“Kese, rukavice i grablje. I zabavite se.”-kaže.

Zahvaljujući prijedorskim privrednicima, neki od nas ce i da budu nagrađeni. Ma i ako me ne izvuku… Važno je učestvovati 🙂

Izvor: FB Črčkarije