Drvoprerađivači traže pravednu podelu drva


„Šume Srpske“ umanjile su za 6.000 kubika drvnog sortimenta koja će biti isporučena za HI „Destilacija“ Teslić sa područja Šumskog gazdinstva Prijedor.

Ta odluka je donesena nakon što su drvoprerađivači najavili da će blokirati puteve, jer ne dobijaju dovoljno drvnih sortimenata.

Međutim, novom odlukom iz „Šuma Srpske“ nisu zadovoljni jer smatraju da to nije dugoročno rešenje.

Direktor preduzeća „VB Progres“ iz Prijedora Vjekoslav Bašić tvrdi da HI „Destilacija“ nije uzrok problema.

– „Destilacija“ vuče otpad iz šume. Problem je unutar drvoprerađivača, jer ima onih koji su dobijali po nekoliko tura drveta dnevno, a neki su dobijali samo po jednu turu. Ja već tri meseca ništa nisam dobio, iako imam polugodišnji ugovor na 200 kubika sa „Šumama Srpske“, pa moram da kupujem privatnu šumu – kaže Bašić.

Dodaje da je drvoprerađivačima rečeno da moraju čekati dok se namire drva za „Toplanu“.

– Ukoliko i nakon toga ne bude drvnog sortimenata za nas, a zbog lošeg vremena ne bude se moglo ići u šumu, prvi sam za to da se blokiraju putevi – kaže Bašić i dodaje da je naredna zima neizvesna za drvoprerađivače.

Iz HI „Destilacija“ Teslić kažu da očekuju da ugovor sa „Šumama Srpske“ bude ispoštovan.

Šef nabavke u ovom preduzeću Duško Markočević priča da su ugovor sklopili pre pet godina.

– Godišnje bi trebalo da dobijemo oko 100.000 kubika drveta iz šuma od Zvornika do Novog Grada. Prijedor nam je najmanji problem i oni su nam korektno isporučivali drvo. Ima šumskih gazdinstava koja nisu poštovala ugovor. Tako da smo za 9 meseci ove godine dobili oko 40 odsto od ugovorene količine –ističe Markočević.

Očekuje da će od naredne godine ove preduzeće sa 350 zaposlenih sklopiti novi ugovor sa „Šumama RS“.

Iz Dubičkog Mlijekoprodukta kažu da su sa „Šumama Srpske“ za ovu sezonu sklopili ugovor za isporuku 7.000 kubika drveta.

– Ugovorena količina nam nije još isporučena, a verujemo da će u narednom periodu u celosti biti ispoštovan ugovor – kaže Vlado Sandić, marketing menadžer ovog preduzeća.

Zamenik načelnika Kozarske Dubice Mile Zlojutro rekao je da su načelnici opština dobili generalnu obavest o dogovoru radne grupe za novu preraspodelu drvnih sortimenata.

– Umanjena je količina drva za „Destilaciju“ Teslić iz Prijedora, ali će im ona biti namirena sa drugih gazdinstava sa područja Banjalučke regije. Izmene idu u korist drvoprerađivača. Međutim, to je predlog za poslednji kvartal ove godine, šta će biti od naredne godine, videćemo – poručuje Zlojutro.

Iz Javnog preduzeća „Šume RS“ kažu da je prema predlogu radne grupe, preduzeću „Mlijekoprodukt“ planirana isporuka u količini od 6.000 metara kubnih.

Dodaju da je za „Toplanu“ Prijedor predviđena isporuka 14.000 metara kubnih.

– Za HI „Destilacija“ Teslić, umanjenja je količina na 4.000 metara kubnih koja se isporučuju od strane ŠG Prijedor, te je za isporuku od navedene količine preostalo još 1.100 metara kubnih. Za „Toplanu“ Banjaluka, još nije bilo isporuke, a količina koju treba da se isporuči iznosi 3.500 metara kubnih – naveli su u ovom preduzeća.

Šta će biti sa ovim predlogom radne grupe o novoj raspodeli drvnih sortimenata iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nisu nam odgovorili.

Banjaluci drva iz Prijedora

Gradionačelnik Prijedora i načelnici Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke, pre mesec dana zahtevali su da se količina drveta za „Destilaciju“ umanji na 3.000 kubika, te da se zaustavi isporuka 3.500 kubika drveta za Banjalučku „Toplanu.

Međutim, prema planu radne grupe, koju čine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i „Šuma Srpske“, samo će za Teslić otići manje drva.

 

Blic.rs


Like it? Share with your friends!

0