Dalibor Jović: plan mi je da sledeće godine proširujem zasad šljive i jagode


kooperativa prijedor
Dalibor Jović Prijedor

Razgovarali smo sa Daliborom Jovićem koji se voćarstvom bavi 15 godina, a povrtarstvo se počeo baviti zadnje dvije godine. Prema njegovim riječima najveći problem u voćarskoj i povrtarskoj proizvodnji je plasman proizvoda. Ne postoji distributivni centar koji bi imao razvojnu funkciju i otvarao mogućnosti za uvođenje novih proizvoda i jačanje konkurentnosti uzgajivača voća na domaćem i inostranom tržištu.

Grad Prijedor, Agencija PREDA i Udruženje voćara Prijedor su radili na razvoju projekata koji u fokusu  imaju razvoj ovakvog centra pa se nadamo da će uskoro se stvari pokrenuti u pravom smjeru.

Plantaže se nalaze u Krivaji i Gomjenici i opremljene sistemom za navodnjavanje jer je u današnje vrijeme teško proizvesti kvalitetne plodove bez navodnjavanja. U plasteniku na povrsini od 200 kvadratnih metara proizvodimo organski paradajz u ljetnom periodu a u zimskom luk i zelenu salatu. Jović takođe kaže da mu je plan da slijedeće godine proširuje zasad šljive i jagode.“

Što se tiče stručne pomoći ovaj mladi proizvođač koristi pomoć  agronoma koji mu je vodi prihranu i zaštitu u voćnjaku na površini  od 1 hektara. Prisustvom na velikom broju obuka i predavanja iz voćarske oblasti sticao je nova znanja koja danas koristi na svojim plantažama zajedno sa savjetima agronoma. Jović ističe da pri samoj zaštiti voća i povrća vodi računa da sa što manje tretiranja proizvede voće i povrće. Ove godine šljivu nisam tretirao sa pesticidima i bio sam prezadovoljan sa prinosom i kvalitetom voća. Isto tako plantažu jagode od površine  od 4 dunuma nismo tretirali i time postigli da proizvedemo organsku jagodu bez hemikalija.

Nadam se da bi osnivanje zadruge pomoglo dosta po pitanju samog plasmana proizvoda. Zadruga je nešto što nama voćarima treba.


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals