Burno na sednici Skupštine grada Prijedor, doveden u pitanje opstanak koalicije DNS i SNSD


Na današnjoj sednici Skupštine grada Prijedora, ponovo je doveden u pitanje opstanak koalicije DNS i SNSD u gradu na Sani.

Naime, nakon dva i po sata je tek usvojen Dnevni red 22. sednice, kojem su dopunjeni predlozi koje je uoči sednice dostavio SNSD. Predlozi SNSD su uvršeni na Dnevni red uz pomoć glasova odbornika SDS.

Predlozi SNSD

Nakon predloga SNSD na Dnevni red uvršteno je razrešenje predsednika i članova Komisije za izbor i imenovanja, jer su u ovoj partiji nezadovoljni njihovim radom.

Takođe, raspravljaće se i o razrešenju članova Odbora za žalbe, jer odbornici SNSD kažu da on nije dostavio Skupštini izveštaj o radu za prošlu godinu.

Zanimljivo je da je SNSD tražio i smenu sekretara Skupštine grada, Željka Škondrića.

Istakli su da je on odgovoran za objavljivanje budžeta u Službenom glasniku u kojem se pojavila stavka za finansiranje Nevladinih organizacija koju nisu usvojili odbornici tokom usvajanja budžeta.

Međutim nakon pauze, koju je tražio Klub odbornika SNSD, odlučili su da odustanu od zahteva za smjenu Škondrića, dok su za ostale predloge dobili podršku većine odbornika.

– SNSD je razmatrao sve svoje predloge i došli smo da zaključka da Skupština mora raditi bolje u interesu građana – rekao je šef Kluba odbornika SNSD, Dalibor Pavlović.

Uvrštavanje njihovih predloga na Dnevni red nisu podržali odbornici DNS i tri odbornika SDA.

Odbornici DNS nisu jedinstveni

Zanimljivo je da ni svi odbornici DNS nisu danas bili jedinstveni tokom izjašnjavanja o pojedinim predlozima. Dva odbornika ove partije podržali su pojedine predloge SNSD. Naši izvori otkrivaju da u DNS vlada nezadovoljstvo nakon opštih izbora.

– Odbornik DNS Duško Miletić bio je ubeđen da je izabran za poslanika u NS RS i čak je organizovao proslavu tim povodom, jer je imao dovoljan broj glasova za NS RS. Međutim nakon što su došli glasovi iz inostranstva saopšteno je da umesto njega u NS RS ipak ide direktor bolnice, Mirko Sovilj – otkriva izvor Srpskainfo i dodaje da još nije jasno da li će Miletić ostati u odborničkom Klubu DNS.

Predložena i smena načelnice Odeljenja za finansije

Odbornici u Skupstini grada Prijedora nisu prihvatili da se u današnji dnevni red dodaju tačke koje je predložio odbornik DF, Mirsad Duratović.

Između ostalog on je tražio i razrešenje dužnosti načelnice Odjeljenja za finansije, Biljane Malbašić .To je obrazložio time što se razlikuju podaci budžeta koji je usvojen na Skupštini i onaj koji je objavljen u Službenom glasniku, a u kojem su uvećane stavke na dve pozicije, te je i dodana jedna nova stavka.

– U budžetu je prikazana nabavka dva vozila, a nabavljaju se četiri vozila, odnosno prikrivena je nabavka još dva vozila i za njih nije obračunato pet odsto novca koji se uplaćuje u Fond solidarnosti kada se nabavljaju vozila – rekao je Duratović. Inače, priču o nejasnoćama kod nabavke vozila Gradske uprave nedavno je objavila Srpskainfo.

Probleme imaju i u SDS

Problema nije manjkalo ni u Klubu odbornika SDS. Naime, na početku sednice obavestili su Skupštinu da će odbornica Jovana Panić biti šef Kluba odbornika ove partije umesto Radenka Stjepića. Predsednik Skupštine grada Prijedora, rekao je da su tu odluku SDS potpisali svi osim Radenka Stjepića, te da je predsednik GO SDS Milan Tubin poslao dopis u kojem navodi da je Stjepić šef Odborničkog kluba. Poručio je da će odbornici SDS samostalno rešiti ovaj problem unutar svog Kluba.

Odbornik ove partije, Ratko Stojić izjavio je da podržava odluku o promeni šefa Kluba.

– Budućnost ostaje na ovim mladim odbornicama i ja poštujem tu odluku, a jutros sam razgovarao i sa predsednikom SDS, Vukotom Govedaricom koji mi je rekao da takođe to podržava i da većina donosi odluku- izjavio je Stojić.

SNSD odbio predlog Đakovića

Predlozi za dodavanje pojedinih tačaka u današnji Dnevni red, konstantno su prekidani pauzama koje su tražili Klubovi odbornika radi usaglašavanja stavova.

U jednom momentu situaciju je pokušao da smiri gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, koji je predložio da se otkaže današnje zasedanje i zakaže novo kada se usaglase stavovi.

Naveo je da do sada nije bilo problema oko usaglašavanja stavova oko Dnevnog reda jer je veći broj odbornika bio okupljen u koaliciji DNS i SNSD. Međutim, SNSD nije podražo njegov prijedlog te su uz podršku odbornika SDS-a usvojili da se ipak nastavi današnji rad Skupštine.

Više nema odbornika SP

Na početku sednice Jakupović je obavestio odbornike da je Ranko Kolar koji je bio odbornik Socijalističke partije, od sada samostalni odbornik u Skupštini grada Prijedora.

Inače, Kolar je bio jedini odbornik ove partije, ali je pre par dana postao član DEMOS. Prethodno je SP raspustila Gradski odbor u Prijedoru, čiji predsednik je bio Kolar. Razlog je loš rezultat izbora SP u Prijedoru.

www.blic.rs


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals