BiH: Svaki deseti kredit neće biti vraćen


Foto: MONDO/Samir Cacan

Svaki deseti kredit u BiH najvjerovatnije neće biti vraćen, a banke su izdvojile novac za “pokrivanje” 76,5 odsto ukupnog iznosa nenaplativih kredita, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije.rema tim podacima, krediti u trećem kvartalu ove godine koji se ne vraćaju iznose 11,1 odsto, što je nešto manje u odnosu na iznos kredita u kvartalu koji mu je prethodio, kada je taj udio bio 11,5 odsto.

Ovo se odrazilo i na pad profitabilnosti banaka jer je bankarska marža sa 13,6 odsto pala na 12,1 odsto, a zarada u odnosu na ukupan plasman iznosila je 1,7 odsto u odnosu na dva odsto prethodnog kvartala.

Da nešto ne štima u bankarskom sistemu u BiH pokazuje i podatak da banke u sefovima imaju mnogo više novca od iznosa koji bi mogle plasirati, pišu “Nezavisne novine”.

Ekonomski ekspert Novak Kondić ističe da je suštinski problem u tome što nema rješenja za pokretanje proizvodnje koja bi omogućila bankama da plasiraju kredite u te svrhe.

“Odustali smo od industrijalizacije, uništili ono što smo imali i zato nema tražnje za bankarskim novcem, izuzev za kupovinu stanova i nekakvim sporednim potrošačkim kreditima, što ne može dovesti ni do tražnje sredstava od banaka niti banke mogu da žive na nekoj maloj kamatnoj stopi i zato su još kamate visoke”, rekao je Kondić. SRNA

Izvor: Mondo.ba


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals