Bele trake i cveće za prijedorske žrtve


U Prijedoru je obeležen Međunarodni dan belih traka u znak sećanja na isti dan 1992. godine kada je započeta kampanja vršenja masovnih zločina. Hiljade Prijedorčana je ubijeno, nestalo, završilo u logorima…

U Prijedoru je u petak obeležen 31.05. – Međunarodni dan belih traka u znak sećanja na 1992. godinu kada su tadašnje vlasti u Prijedoru naredile nesrpskom stanovništvu da na rukav vežu bele trake, a na kuće bele čaršave.

Bio je to uvod u masovne zločine na području Prijedora i okoline. Ubijeno je ili nestalo 3.176 stanovnika, od toga 102. dece.

“Ubijeno mi je troje djece i žena. Došao sam da posjetim skup i sa ružama da prođem kroz grad”, kaže Bačić Salko iz sela Zecovi.

Inicijativa za podizanje spomenika ubijenoj deci postoji sedam godina. Međutim, lokalne vlasti i dalje ne dozvoljavaju izgradnju. Fikret Bačić iz Udruženja roditelja ubijene dece grada Prijedora kaže:

“Našoj borbi nije samo cilj da Prijedor prepozna našu djecu kao žrtve, već je cilj dostojanstvena i pravedna budućnost našeg grada. Budućnost u kojoj neće biti moguće da ijedno dijete strada od komšijske ruke. Ovaj spomenik je i način da Prijedor sa sebe spere ljagu mračnih i krvavih događaja iz proteklog rata.”

“Moja želja je da u skorije vrijeme dođemo na spomen obilježje poginuloj djeci Prijedora. Za njih 102”, kaže Nihad Alić iz udruženja „Koraci mira” iz Odžaka.

Građani su šetnjom u tišini prošli kroz centar grada i na trgu ostavili ruže sa imenima ubijene dece. Organizatori naglašavaju kako je izuzetno važno sećati se događaja iz proteklog rata kako se oni ne bi ponovili.

“Nekog održivog mira, prosperiteta društva, okretanja ka drugim temama nema dok se ne suočimo sa onim što se desilo u proteklom ratu”, kaže Goran Zorić iz inicijative „Jer me se tiče” koja je i organizovala skup.

dw.com


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals