Austrija zainteresovana za jačanje privredne saradnje


Đaković - HartmanFoto: SRNA

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Austrije u BiH Ulrike Hartman o proširenju saradnje u privredi i kulturi, te dobrim međunacionalnim odnosima u gradu.

– Oni vode politiku sa željom da ne odlazi mnogo radnika sa ovih prostora na Zapad, već da se stvaraju kvalitetni odnosi za poslovnu saradnju – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Hartmanovom.

On je naglasio da je firma “Austronet” u Prijedoru primjer kvalitetnog ulaganja iz Austrije.

– Austrija je jedan od najvećih investitora u svim sektorima i razgovarali smo o tim kvalitetnim odnosima – dodao je Đaković.

Hartmanova je ocijenila da saradnja u privredi i kulturi može da bude proširena, te da želi da podrži lokalne zajednice.

– Velika prednost Prijedora je da je blizu granice sa Evropskom unijom i što ovdje ima dobrih radnika. Čujem da pojam multikulturalnosti postoji u Prijedoru. Ne samo uslovi u privredi, nego i opšti su veoma važni za firme da dolaze ovdje – dodala je Hartmanova.

Direktor “Austroneta” Enes Kahrimanović rekao je da je ovo treći ambasador Austrije koji im dolazi u posjetu, te da je to pokazatelj da je firma na dobrom putu i pozitivan primjer ulaganja austrijske privrede u BiH.

– “Austronet” je od 2007. godine počeo poslovanje u Prijedoru sa pet radnika, a danas ima 120 zaposlenih. Proširujemo se na prostor od 25.000 kvadratnih metara i 95 odsto proizvodnje izvozimo u Evropsku uniju – kaže Kahrimanović.

“Austronet” gradi šestu halu, otvara dva nova proizvodna pogona, za iduću godinu planira izlazak na tržište sa novim brendom, a od marta iduće godine moguć je prijem novih radnika.

Firma izrađuje zaštitna jedra i mreže u građevinarstvu i poljoprivredi, reklamne banere za sportske terene, tenisblende, suncobrane i zaštitne ograde za individualnu upotrebu.

RTRS


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals