Akcionari “Ljubije” traže isplatu dividendi, pale i krivične prijave


Udruženje malih akcionara RŽR ”Ljubija” Prijedor sa sedištem u Banjaluci podnelo je agenciji za istrage i zaštitu SIPA krivičnu prijavu protiv direktora ovog preduzeća Stanka Vujkovića, ali i kompletnog rukovodstva i uprave ”Ljubije”.

Razlog je, poručuju, neisplaćivanje dividende za 1.100 akcionara koji za 14 godina nisu dobili ni marke.

Rukovodstvo nezakonito izvlači dobit

Rukovodstvo RŽR ”Ljubija” nezakonito izvlači dobit koju je nakon dugo vremena isplatio ”Arcelor Mital”, poručuju mali akcionari Ljubije.

Za 10 godina od 10 isplaćenih miliona nisu dobili ništa. Nejasno je, tvrde, gde su pare potrošene jer rukovodstvo krije podatke. Direktoru su se, kažu, obraćali ali bezuspešno. Poručuju da je krivična prijava bila logičan slied događaja.

– Udruženje akcionara se obratilo Stanku Vujkoviću da nam odgovori na neka pitanja, a on nas je ignorisao i ponižavao. Upućuje nas na berzu da mi saznamo tamo o situaciji u rudniku, a s obzirom na njegovo ponašanje, mi smo se odlučili da podnesemo prijavu Sipi – ističe predsednik Skupštine UMA RŽR „Ljubija“ Prijedor, Mirko Šašić, piše BN.

”Ljubija” vlasnik dva odmarališta

Rudnici ”Ljubija” su vlasnici dva odmarališta na moru, jednog u Hrvatskoj i jednog u Sloveniji koje izdaju u zakup. Međutim, ne znaju šta je sa tim parama, pa sumnjaju da se novac iz firme nezakonito izvlači za izgradnju zgrade u centru Prijedora, koju rudnik gradi zajedno sa strateškim partnerom. Traže da SIPA sve proveri.

– Oni upravljaju privatno tim odmaralištima. Imaju ugovor sa zakupcem koji kaže da će jednu trećinu kapaciteta staviti na raspolaganje ”Ljubiji” ili jednu trećinu zarade staviti na raspolaganje rudnicima. Mi smo sto puta pitali direktora šta je u pitanju, gde je ta zarada, je li fakturisana ili uplaćena. Na to pitanje niko neće da nam odgovori – ističe Šašić.

Direktor bez komentara

RŽR ”Ljubija” je u zajedničkom vlasništvu ”Arselor Mitala” i RS u omeru 51 prema 49 odsto.

U poslednje tri godine, ”Mital” je izbegao da prikaže dobit od 364 miliona maraka zbog čega je rudnik ”Ljubija” ostao bez 178 miliona maraka.

Direktor rudnika Ljubija Stanka Vujkovića nije bio raspoložen za komentar.

 

TV BN


Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals