Akcije idu u PAKETU: IRB uz pomoć Vlade prodaje „Ljubiju“


Iz Investiciono-razvojne banke (IRB) potvrdili su nam da su u toku pripreme za prodaju državnih akcija u Rudniku železne rude “Ljubija” Prijedor na Banjalučkoj berzi.

Budući da su zakonom ovlašćeni prodavac ovog državnog kapitala, u IRB navode da će se o svim detaljima predstojeće prodaje “Ljubije” dogovoriti sa resornim ministarstvom i Vladom RS.

– To uključuje veličinu paketa akcija koji će biti ponuđen na prodaju, početnu prodajnu cenu, dinamiku iznošenja na prodaju i eventualne uslove i kvalifikacione kriterijume za učesnike na aukciji – kaže Zoran Popović, portparol IRB.

Sam postupak prodaje će biti proveden putem berzanske aukcije.

– Ona podrazumeva da se ponuđene akcije prodaju u paketu, bez mogućnosti „cepanja“, odnosno kupovine samo dela ponuđenog paketa – dodaje on.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da prodaja “Ljubije” na berzi neće biti problem.

Podsećamo da je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pre tri meseca upozorio da budu pažljivi, jer „Arselor Mital” iz Prijedora raspolaže svim pravima u „Ljubiji”.

– Prodaja akcija u vlasništvu Republike Srpske u RŽR „Ljubija“ je ustavno i zakonsko pravo RS i u tom pogledu ne vidimo pravno utemeljenje podnošenja tužbe od strane “Arselor Mitala” – naveli su u resornom ministarstvu.

Međutim, na pitanje da li je opravdana zabrinutost Đakovića za budućnost rudarenja u Prijedoru, nisu nam odgovorili.

Eksploataciono pravo

Ni iz „Arselor Mitala” Prijedor nisu se javno oglašavali nakon odluke Vlade da Rudnik „Ljubiju” skine sa liste strateških preduzeća, čija je posledica berzanska prodaja. Za januar je bio najavljen sastanak čelnih ljudi kompanije “Arselor Mital” i Vlade Srpske, ali još nije održan.

Ranije je direktor prijedorskog preduzeća Mladen Jelača za „EuroBlic” izjavio da su prava „Arselor Mitala” iz Prijedora utvrđena ugovorom o njegovom osnivanju iz 2004. godine.

– Postoji odredba u ugovoru da “Arselor Mital” ima eksploataciono pravo na području Ljubije i Tomašice, što može apsolutno da ukazuje, bilo kom partneru, jasan stav oko opredelenja koja su tim ugovorom data – rekao je Jelača.

Radnike plaši neizvesnost

Iz Sindikata „Arselor Mitala“ Prijedor poručuju da nisu protiv prodaje „Ljubije“ na berzi.

– Želimo da dođe ozbiljan kupac i da to bude neko s kim će naše preduzeće iz Prijedora moći da sarađuje, jer smo videli da to nisu želeli sa Evgenijem Zotovom i njegovom kompanijom “Israeli Investment Group”– kaže Milanko Stojnić, predsednik sindikata.

Dodaje da radnike, njih 800, plaši neizvesnost.

– Mladi radije idu u inostranstvo, jer neće da idu na ulice i protestuju, pa da zato dobiju po leđima – ističe on.

Stručnjaci koji su krajem prošle godine učestvovali na Sedmom balkanskom rudarskom kongresu u Prijedoru, zaključili su da će eksploatacija rude u jedinom aktivnom prijedorskom rudniku Omarska završiti 2025. godine, te da se taj rok može produžiti narednih 15 godina, ukoliko se već ove godine oživi proizvodnja u centralnim rudištima „Ljubije“.

Prodaja traje već 4 godine

„Arselor Mital“ iz Prijedora je zajedničko preduzeće svetske kompanije Arselor Mital Holdings, koje ima 51 odsto vlasničkog udela u njemu, i Rudnika železne rude „Ljubija“ sa ostatkom, od 49 odsto vlasništva.

Oko 65 odsto akcija u „Ljubiji“ u vlasništvu je Republike Srpske.

Političari do sada nisu uspeli prodati ovaj državni kapital, iako to pokušavaju još od 2014. godine.

Izvor: blic.rs